Србија и Балкан

Гујон: Срби у дијаспори су народни амбасадори наше државе

Говорећи о заинтересованости људи у САД за дешавања на КиМ, Гујон је истакао да су били затечени подацима које су чули
Гујон: Срби у дијаспори су народни амбасадори наше државе© Tanjug/MSP (STR)

Директор Управе за сарадњу са Србима Арно Гујон рекао је за РТС да су на конференцији "Молитва за мир, стабилност и правду" у Вашингтону послате поруке српској дијаспори да је потребно њихово веће ангажовање за ширење истине о догађајима на Косову и Метохији.

Истакао је да су људи у Америци били затечени подацима које су чули, али и да његова хуманитарна организација наставља са радом, пошто је помоћ Србима на Косову и Метохији преко потребна.

"Америчким представницима смо поручили да они имају и те како утицаја на живот људи који живе 6.000 километара даље од Вашингтона, на Kосову и Метохији. И да једна њихова мала одлука за нас овде значи понекад живот, значи понекад мир. А кад је та одлука погрешна, онда то значи сукоб", рекао је Гујон, преноси РТС.

Оценио је да су добро разумели те поруке и навео да се често мисли да се америчка инострана политика води само у Стејт департменту, али да је од лобиста, који су такође учествовали на конференцији, сазнао да постоје и друге могућности за утицај.

Гујон је навео да су Срби у дијаспори народни амбасадори наше државе.

"Зато што не само да разумеју два језика, него разумеју два менталитета. Знају тачно како треба да представе оно што се дешава овде, у Америци и у америчкој јавности. Американци, на пример, не маре много за прошлост, за оно што се дешавало, па да не говоримо о претходним вековима, него о претходним деценијама, него за оно што се дешава данас. И зато смо, на пример, представили тамо како су пуцали на дете, на дечака од 11 година за Божић. И како су пустили пре пет дана човека који је пуцао на дете да се брани са слободе", истакао је Гујон.

Говорећи о заинтересованости људи у САД за дешавања на КиМ, Гујон је истакао да су његови саговорници били затечени подацима које су чули.

Навео је да је последњи пут на Косову и Метохији био пре пет година, зато што су га тада ухапсили, претресали и забранили му улазак у јужну српску покрајину.

"Моја хуманитарна организација и даље функционише. Имамо тренутно много пројеката на лицу места у сарадњи са Епархијом рашко-призренском и наставићемо зато што, нажалост, и дан данас, хуманитарна помоћ је преко потребна Србима на Kосову и Метохији. Данас нарочито, али и претходне 23 године Срби на Kосову и Метохији живе без основних услова, уз кршење њихових основних људских права. О томе треба да се прича, не само овде, него и у свету", нагласио је Гујон.

image
VV inauguration
banner