Србија и Балкан

Влајић: Одлука приштинског суда о експропријацији велики напредак

Надам се да ће коначно права власника бити поштована али на тај начин да ће се утврдити да овде нема јавног интереса за изградњу тих војних или полицијских база, рекао је адвокат Небојша Влајић поводом поништавања одлуке о експропријацији земљишта у општинама Лепосавић и Зубин Поток
Влајић: Одлука приштинског суда о експропријацији велики напредакGetty © Getty Images / Stringer

Одлука Основног суда у Приштини да поништи прелиминарну одлуку владе привремених приштинских институција о експропријацији земљишта у општинама Лепосавић и Зубин Поток из маја прошле године и врати је на поновно одлучивање велики је напредак, изјавио је адвокат Небојша Влајић.

Он је додао да су у овом случају права власника земљишта брутално прекршена, као и да се види да је суд обратио пажњу на аргументе, али и да су ти аргументи били толико убедљиви да их није могуће игнорисати.

"Нисам могао да замислим другачију одлуку мада знајући косовско правосуђе углавном сам скептичан. Људи јесу задовољни што је ово враћено на почетак и нећемо одустати од наше борбе, поготово власници те земље ", рекао је Влајић за Танјуг.

Према његовим речима суд у Приштини је још у октобру прошле године донео прву, а ових дана још најмање две одлуке у којима се наводи да извршена експропријација није била законита и то из тако очигледних разлога да је морао да поништи одлуку и није могао да дозволи таква кршења.

Он је као пример навео да је један од аргумената био и то да је објекат изграђен и пре него што су власници парцела обавештени о томе, да није било јавне расправе и да грађанима није пружено ни најелементарније обавештење.

"То је сада укинуто и враћено влади на поновно одлучивање. Влада може да донесе сада било какву одлуку укључујући и ту исту, али мора да поштује процедуру пошто је сада извесно да ће у случају поновног непоштовања процедура бити донета одлука једнака овој. Надам се да ће коначно права власника бити поштована али на тај начин да ће се утврдити да овде нема јавног интереса за изградњу тих војних или полицијских база. Грађани то не желе и то није јавни интерес и са тим треба престати", рекао је он.

У случају да закон буде поштован до краја и да се утврди да јавног интереса нема поништавање одлуке је једино решење, напоменуо је адвокат.

"То мора да се врати у претходно стање када су власници имали право да уживају своју својину, да је користе и несметано буду власници на њој као што су били власници неколико генерација или можда и неколико векова", закључио је он.

Основни суд у Приштини је јучерашњом одлуком потврдио да су експропријације земљишта биле нелегалне и у супротности са законом, а базе тзв. косовске полиције изграђене на тим површинама без правног основа, на шта су власници и јавност на северу КиМ указивали месецима.

image