Србија и Балкан

Дрецун о Рачку: Несхватљиво да се 25 година истрајава у томе да се лаж прикаже као истина

Догађаји у селу Рачак на Косову и Метохији били су повод за агресију НАТО-а на Савезну Републику Југославију
Дрецун о Рачку: Несхватљиво да се 25 година истрајава у томе да се лаж прикаже као истина© A.K./ATAImages

Несхватљиво је да се 25 година истрајава у томе да се лаж прикаже као истина и Београд оптужује за непостојећи масакр у Рачку, који је био повод за агресију НАТО-а на Савезну Републику Југославију, каже председник Одбора Скупштине Србије за КиМ Милован Дрецун, који је био извештач РТС-а са Косова и Метохије у то време.

Дрецун је гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао да је он у књизи "Други косовски бој" први објавио шта се заиста десило у Рачку.

"То је цитирао покојни Слободан Милошевић у Хашком трибуналу у уводној речи одбране. Тај случај Рачак је био темељни стуб оптужнице Хашког трибунала против Милошевића везано за догађаје на Косову и Метохији. Након тог цитата који је Милошевић из моје књиге извукао и још неких догађаја, суд је одустао од тог дела оптужнице. Потпуно је повучена, избачена оптужница везана за сам случај Рачак. То довољно говори о томе да није било доказа, да није било никаквог масакра", рекао је Дрецун.

Ипак, како каже, несхватљиво је да се 25 година истрајава у томе да се лаж прикаже као истина и да се Србија и даље оптужује за непостојећи масакар.

Дрецун је истакао да се раније срео са Вилијамом Вокером у Рогову, као и са британским генералом и да је видео "колико су ти људи спремни на манипулисање оним што се догађало".

Наводи и да је Вокер пре новинара стигао у Рачак и да је припремио сценографију. Када су стигле новинарске екипе, нека тела су била премештена у суседно село, а део припадника тзв. ОВК пресвучен у цивилну одећу. Иако су говорили о масакру, крви није било, као ни чаура.

Подсећа и да су пре почетка акције наше службе безбедности најавиле ОЕБС-у да ће акција бити изведена.

"Ако неко жели да почини масакар, па није ваљда луд да некоме каже. ОЕБС долази, распоређују се када треба да почне акција ту на путу испред села и све време је присутан док трају сукоби у селу Рачак", рекао је Дрецун.

Истражни судија Даница Маринковић, која је тада радила на случају Рачак, више пута је изјављивала да је оцена Вокера да се у Рачку догодио масакр и ратни злочин била - лаж. 

Она је недавно истакла да је истина од самог почетка била позната свима, па и онима који су донели одлуку о бомбардовању тадашње Савезне Републике Југославије, али да им није била у интересу.

Прошло је 25 година од догађаја у селу Рачак на Косову и Метохији, када је српска полиција напала припаднике такозване ОВК, јер се у селу налазило јако упориште терориста. Догодио се низ напада и убистава припадника полиције. После сукоба, представник ОЕБС-а Вилијам Вокер оптужио је Србију за, како је тврдио, масакр недужних цивила. То је био повод за агресију НАТО-а на Савезну Републику Југославију.

image
VV inauguration
banner