Србија и Балкан

Истражни судија у случају Рачак: Сви су знали да није било никаквог масакра

У Хагу сам као сведок одбране бившег председника СРЈ Слободана Милошевића изнела доказе, истину коју сам утврдила, оно што сам непосредно као истражни судија видела на терену и на лицу места и Рачак је отпао из оптужнице, истакла је Даница Маринковић
Истражни судија у случају Рачак: Сви су знали да није било никаквог масакраGetty © Photo by David Greedy/Newsmakers

Сви су знали истину о Рачку од самог почетка, па и они који су донели одлуку о бомбардовању тадашње СРЈ, али су је скривали јер им није била у интересу, изјавила је истражни судија у случају Рачак Даница Маринковић поводом 25 година од тог догађаја, 15. јануара 1999.

"Истина коју сам ја тада утврдила као истражни судија стоји и дан-данас, а то је да у Рачку није било никаквог масакра цивила већ да је то била легитимна акција српске полиције над терористима тзв. Ослободилачке војске Косова (ОВК)", рекла је Маринковићева у интервјуу за Танјуг.

Оценила је да је Вилијем Вокер имао задатак да направи лажни план који би послужио као повод да бомбардују СР Југославију, те додала да су је у време "инцидента" три дана спречавали да уђе у село, али да је на крају успела уз помоћ и подршку полиције, која је обезбеђивала лице места.

Све што сам видела видели су и сви присутни новинари

"Формирала сам тим и 15, 16. и 17. покушала да уђем. Претили су ми странци, нису хтели да ми дозволе, пуцали су на нас. Само што уђемо у село, они отворе велику ватру да смо морали да се повучемо, али 18. јануара успели смо да уђемо.

Дозволила сам свим представницима страних и домаћих медија и телевизија које су дошле тај дан заједно са мном у Рачак да снимају. И све што сам видела, видели су они. А то је једна истина, да у Рачку није био масакр над недужним цивилима", истакла је Маринковићева, која је у то време била истражни судија Окружног суда у Приштини.

Истакла је пак да су чланови мировне мисије покушавали да је наговоре да не излази на терен, а да јој је потом јавно претио Вокеров заменик, енглески генерал Џон Древинкијевић и то да ће је оптужити, ухапсити и спровести у Хаг.

По њеним речима, када су ушли у село, није било живе душе, а пошто су пронашли кућу пуну оружја, муниције, униформи са ознаком УЧК, о чему докази постоје и данас, све је указивало на то да су у питању били терористи ОВК.

"Што се тиче тела која смо пронашли у џамији у Рачку, након извршене обдукције од стране српских, белоруских и финских патолога, утврђено је да су узрок смрти код свих њих повреде нанете из ватреног оружја. Никаквих трагова масакра није било, никаквих трагова нанетих за живота или повреда после смрти", истакла је Маринковићева.

Додала је да је балистичко вештачење на основу парафинских рукавица показало да су биле присутне барутне честице на рукама убијених.

"Све су то докази које смо предочили и у Хагу, где сам као сведок одбране бившег председника СРЈ Слободана Милошевића сведочила. Изнела сам доказе, истину коју сам утврдила, оно што сам непосредно као истражни судија видела на терену и на лицу места и Рачак је отпао из оптужнице. То је велики успех и победа наше државе", оценила је Маринковићева.

Објаснила је да је до акције полиције у Рачку дошло тако што су полиција, а и она, као истражни судија, имали сазнања да је то село велико упориште терориста и да је ту штаб терористичке ОВК. Будући да се тих дана пуцало, да је један полицајац убијен, двојица рањена, али и отети цивили и Албанци и Срби, полиција је направила план за рашчишћавање терена у Рачку.

Вокеров лажни сценарио довео до НАТО агресије на Србију

Међутим, како је рекла, припадници ОВК су све време имали помоћ мировне мисије коју је водио Вокер.

"Помагали су их што у наоружању, што у обуци. Давали им информације где се налазе пунктови полиције и војске. Радећи у другим предметима као истражни судија, где сам саслушавала окривљене за тероризам, долазили смо до сазнања да их они наоружавају преко Албаније, али и обучавају. Углавном су били амерички и енглески инструктори, то су била бивша војна лица у пензији. Тако да су сву помоћ и подршку имали од стране НАТО-а с Америком на челу", навела је Маринковићева.

По њеним речима, мировна мисија није имала мандат да врши истражне радње, а Вокер је прекршио много српских закона када је ушао у Рачак.

"Поред тога, изрекао је лаж и направио сценарио који је имао за последицу бомбардовање Србије. Последице су остале у жртвама, у људству, у материјалној штети, болести, јер је осиромашени уранијум учинио своје", закључила је Маринковићева.

image