Србија и Балкан

Одлив мозгова: После визне либерализације скоро 30 одсто грађана КиМ спрема се на одлазак

Визна либерализација ЕУ је житељима Косова и Метохије омогућила улазак у простор Шенгена без виза и тако отворила врата за масовну емиграцију становништва
Одлив мозгова: После визне либерализације скоро 30 одсто грађана КиМ спрема се на одлазак© Vedat Xhymshiti

Приштина процењује да ће, већ до половине године, због визне либерализације Европске уније готово 30 одсто житеља Косова и Метохије емигрирати у земље западне Европе, највише у Немачку.

С првим данима нове године и визне либерализације, којом је ЕУ житељима Косова и Метохије омогућила улазак у простор Шенгена без виза, ситуација је постала алармантна за власти у Приштини. Осим непрегледних редова на аеродрому за укрцавање у авионе, велики број људи примећен је и у полицијским управама. У Приштини, на пример, у првих десет дана јануара захтев за пасош поднело је више од 10.000 људи, наводи РТС.

Виши истраживач института "ГАП" у Приштини Бљенди Хасај је рекао да "према одговорима грађана, 28 одсто њих планира да емигрира у првој половини ове године у земље Шенгена".

Његова колегиница Аниса Зогај наводи да је 2022. године емигрирало 41.553 грађанина и да је тада активна радна снага смањена за 21.571 особу, док је неактивна смањена за 14.698 особа.

Према подацима истраживача од 2012. до 2022. године са Косова и Метохије је емигрирало више од 338.000 грађана, или 18,8 одсто становништва углавном албанске националности.

Подаци Министарства унутрашњих послова у Приштини указују да је Косово и Метохију напустило мање људи, од 2018. године непуних девет одсто становништва. У истом извештају полиције процењује се да је на крају 2022. године у иностранству 950.000 житеља Косова и Метохије или 54 одсто укупног становништва. А они, годишње, на тзв. Косово пошаљу око две и по милијарде евра, што преко банака, што физичким уносом новца.

Главни разлози за одлазак су економски услови. Незапосленост на КиМ је преко 35 одсто.

"Имаћемо у току године одлазак више од 150.000 људи, радника који ће тражити посао. То је један велики број за Косово које је мало, са мало грађана и нама ће недостајати и потрошачи и бирачи и радна снага", рекао је Агим Шахини, председник Трговачке коморе тзв. Косова.

Одлазак оволиког броја људи највише ће погодити грађевинарство, угоститељство, трговину и производњу.

Званичних података колико је људи емигрирало протекле године нема, док представници опозиције тврде да је у последње две године КиМ напустило 200.000, а да је пасоше у 2023. години добило 300.000 људи.

Немачка се налази на првом месту међу земљама ЕУ у које би грађани Косова и Метохије најрадије отишли, док је следећа Швајцарска, па Аустрија, показало је истраживање.

Недавно су и Уједињени Арапски Емирати укинули визе за грађане Косова и Метохије, и постали 49. земља у коју могу да путују без виза.

image