Србија и Балкан

Не давимо новинарске патке: Где су нестали, а где васкрсли резултати парламентарних избора у Србији

Откриће Н1 да су са сајта РИК-а нестали резултати парламентарних избора можда би и било сензационално, да није потпуно нетачно
Не давимо новинарске патке: Где су нестали, а где васкрсли резултати парламентарних избора у Србији© FOTO TANJUG/ IRFAN LIČINA

Да ли је у питању случајно незнање или намерни безобразлук, тек од јутрос је једна од ударних вести на порталу Н1 била то да су са сајта Републичке изборне комисије нестали резултати парламентарних избора одржаних 17. децембра. 

И као доказ црно на бело, читаоцима се нуди страница на којој раније јесу били окачени резултати избора, са бројем изашлих бирача, бирачких места и гласовима које је освојила свака листа на парламентарним и покрајинским изборима. На тој страници од синоћ, разоткрива Н1, а славодобитно преноси "Данас", дневни лист из исте медијске породице, уместо резултата избора пишу само нуле и цртице.

Сазнајемо и да су истраживачки новинари упутили питања РИК-у у вези с овим, али гле чуда, они мистериозно ћуте.

Уместо да објасне очигледно: да су резултати све време ту на сајту и то они који су сада званични и коначни, усвојени на седници 12. јануара, што се тиче парламентарних избора.

РИК се, међутим, тешко огрешио о новинаре и заинтересовану јавност јер је посетилац њиховог сајта морао да спусти страницу мало на доле да би видео коначне резултате избора, док је раније то могао да учини једним кликом на категорију "резултати избора" на насловној страни. Опасно замешатељстсво, нема шта.

У сваком случају, што се сајта РИК-а тиче коначни резултати избора могли су увек да се прочитају на линку https://www.rik.parlament.gov.rs/vest/564488/51-sednica-republicke-izborne-komisije.php где је и извештај са 51. седнице од 12. јануара.

Решена је и мистерија несталих резултата - они се овог преподнева поново могу наћи на страници где су свакодневно ажурирани током пребројавања гласова након одржаних избора. Оној са које су нестали на читаво једно вече до раних јутарњих сати, а без да је то објашњено новинарима Н1, што је недопустиво. И невероватно, али истинито: исти су као и резултати које је усвојио РИК на својој 51. седници, а који су све време били на сајту.

У сваком случају, према коначним резултатима након гласања 17. децембра и поновљених избора на 35 бирачких места, на парламентарне изборе изашло је 3.820.746 бирача од 6.500.666 уписаних у бирачких списак, а гласање је обављено на 8.273 бирачких места.

Највише гласова освојила је изборна листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане" 1.783.701, односно 46,7 одсто гласова или 129 скупштинских мандата. 

На другом месту је Коалиција "Србија против насиља" са 902.450 гласова (23,6 одсто) која је освојила 65 скупштинских мандата, док је на трећем месту изборна листа "Ивица Дачић- премијер Србије". Они су освојили 249.916 гласова, односно 6,5 одсто и имаће 18 посланика у Скупштини Србије. 

Случај несталих резултата, којег, у ствари, није ни било, био је само лагано загревање или подгревање пред данашњу седницу Европског парламента који ће расправљати о изборима у Србији. Свој нетранспарентности тог процеса и нашој заосталости у спровођењу избора за развијеним демократијама у којима је питање пребивалишта и адреса превазиђено технолошки напреднијим решењем: гласањем поштом. Било ко, било кад, било где.

image