Србија и Балкан

Тепићева: Европски парламент ће усвојити резолуцију о изборима у Србији

Штрајк глађу је испунио циљ, Европски парламент ће расправљати о српским изборима, поручила је лидерка прозападне опозиције
Тепићева: Европски парламент ће усвојити резолуцију о изборима у Србији© РТ Балкан

Лидерка опозиционе листе "Србија против насиља" Мариника Тепић изјавила је на протесту прозападне опозиције да је њен штрајк глађу успео, те да успех види у томе што ће Европски парламент одржати расправу о наводној изборној крађи у Србији.

Она је рекла да је штрајк глађу испунио циљ, те да цела планета зна да су, како каже, ухватили лопова у крађи.

"То је оно зашто смо штрајковали глађу, обраћали смо се Европи и свету", рекла је Тепић.

Претходних дана нагађало се у којој форми ће Европски апрламент расправљати о изборима у Србији и да ли ће постојати неки механизам притиска на Београд.

Тепићева је вечерас најавила да ће Европски парламент након расправе усвојити резолуцију о изборима у Србији.

"За две недеље ће Европски парламент усвојити посебну резолуцију о изборима у Србији и то пре него што лопови ухваћени у крађи покушају да конституишу Скупштину Србије и Скупштину града Београда", казала је она.

Европски парламент је у спољној политици Европске уније само консултативно тело, али носи специфичну политичку тежину, рекао је председник Покрета слободних грађана, Павле Грбовић

"Полажемо наде да ће са те стране коначно доћи одлучна акција. Драго нам је да су конзервативне снаге, које су блиске Александру Вучићу, надгласане, иако су се оне, предвођене срамним Владимиром Билчиком, свим силама трудиле да до те расправе не дође. То јесу охрабрујуће вести и то да је наша борба на три фронта спора, захтева много стрпљења, али има ефекте", казао је он.

Потпредседница Демократске странке (ДС) Драгана Ракић изјавила је да очекује да ће посланици Европског парламента током предстојеће расправе подржати пре свега грађане који и вечерас протестују у центру Београда.

image