Србија и Балкан

Вучић: Да сам увео санкције Русији, рекли би да сам цар демократије

Говорећи из Давоса где се налази на самиту Светског економског форума, председник Србије се осврнуо и на тврдње опозицију рекавши да они добро знају да нико није покрао никакве изборе
Вучић: Да сам увео санкције Русији, рекли би да сам цар демократије© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Да смо увели санкције Русији био би цар демократије, сви би ме хвалили, али пошто то нисам урадио сада ме нападају, рекао је за телевизију Пинк председник Србије Александар Вучић.

Како је додао, када би признао независно Косово, дали би му Нобелову награду за мир. 

"Али мени треба поштовање народа Србије, што бих био заинтересован за то шта мисле странци? Мене више интересује каква ће фус-нота да буде једног дана у књизи у будућности", истакао је Вучић.

Говорећи из Давоса где се налази на самиту Светског економског форума, он се осврнуо и на опозицију рекавши да они добро знају да нико није покрао никакве изборе и упитао се "шта би са оних 40.000 из Републике Српске".

Вучић је изјавио и да је видео да се тражи да Џељаљ Свечља буде пуштен на територију централне Србије у складу са споразумом који је потписан са Борком Стефановићем.

"Не видим у томе превелику опасност, наравно да би дошао да провоцира, али и ја сам затражио да идем на КиМ да се обратим нашем народу. У складу са мојим захтевом, било добро да се поштује тај споразум", рекао је Вучић.

На самом почетку разговора председник се осврнуо на данашњи састанак са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

"Не постоји важнија особа са којом можете да се састанете у Европи. За нас је био веома добар, одличан састанак. Разговарали смо о свим битним питањима за Србију. Од регионалних односа до плана раста који је предложила Урсула. Наставићемо те разговоре у Скопљу уз присуство других европских званичника и америчких", рекао је Вучић.

Он није желео да одговори на питање да ли му је Фон дер Лајен честитала победу на изборима нагласивши да не жели било кога да злоупотребљава у сврху политичке борбе.

"Зар мислите да би Урсула фон дер Лајен дошла и села са мном и срдачно разговарала да не размишља о томе како су се ствари одигравале и како ће се одигравати. Не желим да злоупотребљавам друге људе у нашим унутрашњим борбама. Избори су довољно поштени и били су најпоштенији у историји Србије до сада. Били су најчистији, поносан сам на ту победу", рекао је председник.

Навео је и да нису сви европарламентарци послали писмо председници ЕК поводом избора у Србији, већ њих неколико из неколико политичких партија, додајући да не мисле сви исто у Европском парламенту, као и да чак ни највећа европска партија не мисли на начин на који мисли тих неколико европосланика.

"Немојте да сумњате да су ти који су то потписали исти они који су потписали спровођење истраге и тешких мера против Србије после Бањске. Да су сваки пут били на страни против Србије. Ту нема ни једног пријатеља Србије", истакао је Вучић.

Како је додао, они су "нашли своје слуге у Србији и медијске и многе друге који такву идеју (о независности Косова) треба да подрже".

Говорећи о посети програмског директора Црте европском делу немачког Бундестага, Вучић је рекао да он само одузима време људима том посетом и својим говором.

"Њега је посланик најзначајније и највеће партије у Немачкој питао, да је то питао неко у Србији онда би то био прогон. Али је њега питао један истакнути посланик: извини, а ко вас плаћа? И онда је он морао да каже: плаћају ме Велика Британија, Америка и Шведска", рекао је Вучић.

Он је изјавио и да то што Хрватска хоће да пошаље борбена возила на границу са Србијом, не представља никакву посебну опасност за нашу земљу, као и да је подједнака удаљеност и од Мађарске.

Вучић је коментарисао и позицију српске војске на ранг листи "Глобал фајерпауер" на којој је она испред војски региона.

"Сви се наоружавају, сви снаже своје војне индустрије, ми то чинимо да бисмо могли да постојимо, да бисмо могли да опстанемо. Задовољан сам нашом војном индустријом, али мораћемо да улажемо више", рекао је Вучић.

Он је најавио и могућност серијске производње дронова пре краја године.

Говорећи о могућности укидања динарског платног промета на Космету и на директно питање новинара како би он у том случају плаћао, председник је одговорио да би плаћао онако како би морао да плати.

"Али бих гледао да плаћам у динарима и борићемо се за то. Ми немамо атомску бомбу и не можемо да се тучемо против целог света. Заштитићемо свој народ, али немојте од мене да очекујете да се понашам неодговорно, сувише сам озбиљан да бих се бусао у груди или тако нешто учинио", истакао је Вучић.

Председник Србије прокоментарисао је и гест адвоката Чедомира Стојковића који је положио цвет на гроб Бљерине Јашари у меморијалном комплексу "Адема Јашарија" у Преказу на Космету.

"Живимо у демократској земљи у којој председник није орган који је задужен за хапшење или гоњење кривично одговорних. Мислим да је довољна срамота са којом ће морати да живи и образ у блату који је оставио, мислим да је то много горе", прокоментарисао је Вучић.

 

image
VV inauguration
banner