Србија и Балкан

Верници у Земуну пливали за Часни крст: За Србију, Републику Српску и Русију (ФОТО, ВИДЕО)

Кејом ослобођења у Земуну одјекивали су поздрави: "Бог се јави!" и "Ваистину се јави!", као и патриотске песме и поздрави братском руском народу, као и поруке подршке српском народу на КиМ, у РС и Црној Гори

Православни верници данас су у Земуну 27. пут пливали за Часни крст, што је традиција за Богојављење, а пре него што су скочили у воду зачули су се повици "За Србију, за Републику Српску, за Русију".

И ове године прво је служена архијерејска литургија од 9 часова у Николајевској цркви, а затим је литија кренула од цркве и наставила централним улицама до кеја, где је био уприличен културно-уметнички програм и на крају се пливало за Часни крст.

Упркос хладном времену и киши, верни народ окупио се у великом броју да учесницима пружи подршку, а док су пливачи прилазили ориле у се патриотске песме попут "Христе Боже", "Видовдан", "Весели се српски роде" и друге.

Кејом ослобођења у Земуну одјекивали су поздрави: "Бог се јави!" и "Ваистину се јави!" и поздрави братском руском народу, као и поруке подршке српском народу на Косову и Метохији, у Републици Српској и Црној Гори.

Ове године у Земуну је пријављено 495 учесника, а међу учесницима било је девет припадница нежнијег пола.

До Часног крста први је допливао Иван Беговски, којем су остали учесници пришли и подигли га на рамена да прославе његову победу.

Од учесника сазнајемо да се сви осећају као победници самим чином пливања за светињу. 

Јелена Стошић која је "у струци", јер се дуго година бави пливањем и тренутно је на спортским докторским студијама каже за РТ Балкан да нема лепшег осећаја од пливања за Часни крст. 

"Осећај је прелеп! Драго ми је да сам и ове године имала част да пливам за Часни крст", каже наша саговорница којој ово није први пут да плива.

Наиме, Стошићева наглашава да јој је срцу најдража медаља од блаженопочившег патријарха Иринеја, као и да јој је то пливање за Часни крст остало у посебном сећању. 

Учесници су и након изласка из воде деловали срећно и смирено, иако видно црвени због хладноће, па смо питали пливаче да ли су се некада разболели након пливања за Часни крст. Објаснили су нам да се не боје прехладе, као и да се никада није догодило да имају тегобе након богојављенског пливања. 

Наиме, у нашем народу постоји веровање да онај ко плива за Часни крст не може да се разболи читаве године, као и да Свети дух силази у воде у којима су верници и чува њихово здравље. 

"Долазићу док сам жив"

Бојан Аврамовић из Црне Горе каже за РТ Балкан да је мало хладно, али да није страшно.

"Слава Богу испливали смо", каже са осмехом на лицу Аврамовић, истичући да за Часни крст плива дуже од деценије, као и да ће долазити док је жив.

Аврамовић такође каже да никада није доживео ни најмању прехладу након богојављенског пливања.

"Припрема нема, прекрстимо се и Богу се помолимо, па шта нам Бог да", каже наш саговорник.

За Часни крст пливао је и младић Никола Недељковић, који је ухапшен 28. јуна на Газиместану 2022. године, а 6. септембра је осуђен на осам месеци затвора због наводног "изазивање етничке мржње и нетрпељивости",  јер је носио мајицу "Нема предаје".

Међу такмичарима су били и Припадници Службе за обезбеђење Казнено-поправног завода у Београду, Посебне притворске јединице Окружног затвора у Београду и Казнено-поправног завода у Падинској Скели.

Припадници обезбеђења били су ту да осигурају догађај, али и да пруже руку и помогну пливачима да изађу из воде и додају им пешкире.

Са стране су све посматрали и пратили припаднци војске, полиције, рониоци и чланови Црвеног крста Земун.

image