Србија и Балкан

"Није време за разговор о новим одлагањима"; Курти уцењује САД?

Аљбин Курти јавно је затражио од Америке да "исправи грешку Жозепа Бореља" у наредних 48 сати
"Није време за разговор о новим одлагањима"; Курти уцењује САД?www.globallookpress.com © Andreas Gora/Keystone Press Agency

"Америци је потребно још 48 сати да се јучерашње приближавање данас или сутра претвори у договор", рекао је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти коментаришући јучерашњу интервенцију амбасадора САД Џефрија Ховенијера да се одложи наплаћивање казни за возила која нису пререгистрована на РКС таблице, те додао да "није време за разговор о новим одлагањима", преноси приштинска "Коха". 

Премијер привремених приштинских институција очекује да се исправи "грешка" коју је начинио шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ током састанка у Бриселу када је, како каже, одустао од разговора за нормализацију односа између Београда и Приштине и покушао да пронађе решење само за регистарске таблице

"Није довољно да се договоримо о регистарским таблицама, иако се слажем да другу фазу треба обуставити у потрази за решењем око пуне нормализације односа до марта 2023. године. Тако да дајемо шансу споразуму без казни, али не само за регистарске таблице, а да оставимо по страни питање преговора о коначном договору. С друге стране, Србија се обавезала да више неће издавати таблице из времена Милошевића", рекао је Курти.

Аљбин Курти очекује да "грешку" Жозепа Бореља, високог представника ЕУ за спољну политику, исправе САД.

"Оптимисти смо и верујем да је неопходно исправљање Борељове грешке. Сада је Америци потребно још 48 сати да се јучерашње приближавање данас или сутра претвори у договор. Они дају све од себе. Мислим да није време да причамо о новим одлагањима. Треба да причамо о максималном интензитету тако да у року од 48 сати имамо договор како смо циљали у Бриселу, а да се не ограничавамо на ствари као што је рад на таблицама", рекао је Курти.

Курти је рекао и да од јуче није био у контакту са високим представником Европске уније Жозепом Борељом и поновио је критике на његов рачун, уз тврдњу да је високи ЕУ представник одустао од француско-немачког предлога тражећи договор само о регистарским таблицама, преноси портал "Репортери".

"САД, посебно амбасадор Ховенијер, веома су посвећени и ангажовани и хвала му на томе. Његова улога је увек конструктивна, позитивна, креативна. И САД и Ховенијер улажу максималне напоре. Они су у контакту са Бриселом. Од како сам завршио последњи састанак, нисам комуницирао са Борељом, који је, са жаљењем понављам, одустао од француско-немачког предлога, и дао предлог о таблицама, а договор о таблицама није довољан", рекао је Курти.

Курти је ноћас саопштио да прихвата захтев САД и да за 48 сати одложи меру изрицања новчаних казни власницима возила која имају српске регистарске ознаке.

Претходно је амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер објавио да су САД забринуте због тога што Београд и Приштина нису постигли споразум за решење кризе на КиМ и навео да су САД затражиле од владе у Приштини да одложи за 48 сати примену новчаних казни, како би омогућила ЕУ и САД даље ангажовање на проналажењу решења.

image