Свет

Амерички сенатори, који подржавају Куртија, забринути због "Косова"

Четири америчка сенатора су изразили разочараност због недостатка напретка у дијалогу између тзв. Косова и Србије и подржали косовског преговарача
Амерички сенатори, који подржавају Куртија, забринути због "Косова"www.globallookpress.com © Pavlo Gonchar

Амерички сенатори Џин Шакин, Рон Џонсон, Том Тилис и Крис Ван Холен издали су заједничко саопштење поводом актуелне ситуације на Косову и Метохији, преноси "Косово онлајн". У саопштењу које су објавили на Твитеру изразили су своју разочараност због непостизања договора, истакли подршку ЕУ у дијалогу и још једном поновили подршку премијеру тзв. Косова Аљбину Куртију.

"Разочарани смо недостатком напретка у проналажењу дипломатског пута између влада 'Косова' и Србије око издавања косовских регистарских таблица у српским ентитетима на 'Косову'", наводи се у саопштењу.

Они су изразили забринутост због ризика од насиља и нестабилности у региону, који угрожава деценије тешко стеченог мира.

"Подржавамо напоре ЕУ да се дође до мирног решавања овог питања, и охрабрујемо премијера 'Косова' Куртија да исцрпи сва дипломатска средства да би постигао мирно решење са председником Вучићем".

Такође изражавамо захвалност нашим трупама КФОР-а јер су одиграле кључну улогу у одржавању мира у региону, додали су у саопштењу.

image