Србија и Балкан

Петковић: Први пут смо у Бриселу чули да су кривци за пропаст дијалога искључиво Курти и Приштина

Директор Канцеларије за КиМ коментарисао је јучерашњи састанак председника Србије Александра Вучића, премијера тзв. Косова Аљбина Куртија и представника ЕУ
Петковић: Први пут смо у Бриселу чули да су кривци за пропаст дијалога искључиво Курти и ПриштинаNone © FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ bg

У Бриселу јуче није постигнут договор делегација Београда и Приштине уз посредство Жозепа Бореља и Мирослава Лајчака а Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић оценио је за РТС оценио да је важно и значајно што је међународна заједница разумела позив и молбу Вучића да Запад уложи неопходан притисак на Приштину.

Наиме, високи представник за спољну политику ЕУ Жозеп Борељ рекао је да је Вучић прихватио предлоге ЕУ, док премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти није.

"Од самог почетка видело се да Курти не жели да се договори, не занима га нормализација односа, мир и стабилност. Вучић се снажно и одлучно борио да сачувамо мир, то је важна и значајна реч, да сачувамо животе људи, да ниједна мајка не буде завијена у црно, већ да видимо како да помогнемо, да заштитимо наш народ", рекао је Петковић.

Током јучерашњег дана је, каже, било веома напето - Вучић је био спреман на компромис.

"На то смо спремни сваки пут када идемо у Брисел, јер томе служи дијалог – да се нађемо на пола пута. Курти је инсистирао и говорио да га интересује само пуна нормализација односа која има међусобно признање као центар договора. То су његове жеље, тога нема у дијалогу, нема тога на дневном реду", навео је Петковић.

Он је указао на изјаву Жозепа Бореља, који је рекао да договор није постигнут искључиво због Аљбина Куртија.

"Први пут смо јасно могли да чујемо да су кривци за пропаст дијалога искључиво Курти и Приштина која не спроводи своје међународно-правне обавезе, како је рекао сам Борељ", навео је Петковић.

На то је, каже, као одговор из Приштине уследила салва напада председнице привремених институција на КиМ Вјосе Османи и Аљбина Куртија који су за Бореља рекли да је погазио нормализацију односа и да се "приклонио агресору", да му је искривљена стварност.

Порчује да ћемо чувати мир, гледати шта можемо да урадимо да сачувамо наш народ на КиМ.

"Гледаћемо како да сачувамо дијалог и управо то је место где треба да разговарамо, да не буде инцидената, да не дозволимо Куртију да милитантим приступим напада. Курти одбија споразуме и показује да је све време лагао, свих ових година, а последњих месеци нарочито", закључио је Петковић.

image
VV inauguration
banner