Србија и Балкан

Директорка РФЗО: Циљ су родитељске собе у породилиштима, важна је свака беба

Реконструкција породилишта подразумева да ће за сваку породиљу постојати соба са купатилом да може да буде пратилац са њом, каже Сања Радојевић Шкодрић
Директорка РФЗО: Циљ су родитељске собе у породилиштима, важна је свака беба© TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/

Директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић каже да је последњих година много улагано у реконструкцију и изградњу болница, а да су остала још породилишта, те да је циљ да се обезбеде родитељске собе и приватност за мајку и породицу.

Она је навела да је из тог разлога председник Александар Вучић најавио реконструкцију или изградњу 59 породилишта до 2027. године и истакла да се у реконструкцију креће од највећих породилишта.

"Важна је свака беба, али је битно да се свака беба роди у свом граду под истим стандардима. Циљ је да се обезбеде родитељске собе да се обезбеди приватност за мајку и породицу. Заборављамо вишекреветне собе и заједничка купатила за више соба. Реконструкција подразумева да ће за сваку породиљу постојати соба са купатилом да може да буде пратилац са њом", истакла је директорка РФЗО за РТС.

Напоменула је да када поред породиље постоји блиска особа, онда се смањује и акушерско насиље.

Сања Радојевић Шкодрић додаоје да је битна и едукација и да мора да се дефинише шта је вербално, а шта физичко насиље и истиче да догађај из Сремске Митровице не сме да се понови.

Најавила је да ће у наредна два месеца бити направљен озбиљан план и да ће бројни објекти бити реконструисани, а нека породилишта ће добити и нове зграде попут ГАК Народни фронт који добија нову адресу на Бежанијској коси у Београду.

Говорећи о програму вантелесне оплодње, каже да сваки шести пар има проблем са зачећем, а Србија је по обиму права за вантелесну оплодњу о трошку државе прва земља.

"Једно од размишљања су Нифти тестови о трошку државе. То ће бити о трошку државе, направићемо озбиљну анализу који су тестови неопходни", каже директорка РФЗО.

Скрининг за спинилну мишићну атрофију уведен је у септембру, а како је Радојевић Шкодрић навела до сада је прегледано 17.139 беба, а код три бебе откривена је спинална мишићна атрофија и оне су одмах примиле лек, што је веома битно. Она је додала да сва три лека која постоје на свету постоје и у Србији о трошку државе.

Како је рекла, за ретке болести се све више издваја, максимално се размишља како да се олакша тим особама и њиховим породицама.

"Зато је председник најавио ваучере од 35.000 динара за суплементе и лекове, друга мера су ваучери од 50.000 за одлазак на рехабилитације у бање и на планине и трећа мера је једнократна помоћ од 25.000 динара", рекла је Сања Радојевић Шкодрић.

Напоменула је да је буџет за ретке болести основан 2013. и он је до сада само за лекове повећан 55 пута.

Вест која је изненадила све, како је рекла, је та што је председник најавио у суботу 200 милиона евра за иноватине лекове за ретке болести.

"То је огроман износ и више се неће десити да постоји неки иновативни лек у региону, а да не постоји у Србији", каже Сања Радојевић Шкодрић.

image
VV inauguration
banner