Магазин

Вантелесна оплодња донираним генетским материјалом напокон и у Србији

У Србији ће бити могућа вантелесна оплодња са донираним репродуктивним материјалом, за све жене до 45 године, које немају партнере или чији супружници не могу да имају децу, а желе да се остваре као мајке.
Вантелесна оплодња донираним генетским материјалом напокон и у Србији© Pixabay/Marjonhorn

Успешност поступака са донираним ћелијама је врло висока, а ова метода се сврстава међу најуспешније поступке биомедицински потпомогнуте оплодње. Донација јајних ћелија и сперматозоида је добровољна, сигурна и заснована на принципу анонимности. Пажљиво се бирају донорке јајних ћелија, од здравих жена старости од 18 до 33 године, које имају редовни менструални циклус и нормалну телесну тежину. Све донорке су подвргнуте посебним прегледима, а искључене су наследне и психијатријске болести у њиховим породицама. Исто важи и за доноре сперматозоида, који пролазе низ тестова и прегледа.

У нашој земљи, до ове године није постојала банка генетског материјала, а парови су често ишли у иностранство како би донираним генетским материјалом успели да се остваре као родитељи. Тај захват је скуп, па су неретко парови продавали станове, куће, дизали кредите како би одласком у иностранство успели да добију потребни репродуктивни материјал.

"То су велики трошкови, 7.000 евра по особи. Ако је око 1.5000 особа годишње, то је око 10 милиона евра на годишњем нивоу", рекао је Александар Вучић, председник Србије, објавивши да ће од 10. децембра ове године оплодња са донираним материјалом бити могућа.

"Према нашем закону, прати се свака донација, што значи да репродуктивни материјал једног донора не може бити коришћен више пута у истој земљи. Различити примаоци не могу добити материјал истог донора. Само у случају да се донорским материјалом оствари трудноћа и роди дете, и да рецимо мајка жели још деце, може се користити сперматозоиди истог донора. Али, ако после првог не жели још деце, преостали материјал се уништава", изјавио је раније ове године доц. др. Предраг Саздатовић, државни секретар у Министарству здравља.

За конкретан пар, репродуктиван материјал ће у специфичним, контролисаним условима стизати у банку при Клиници за гинекологију и акушерство Клиничког центра Србије. Пар ће моћи онда да га користи у државним и свим приватним клиникама за ВМПО (Вантелесна оплодња - Биомедицински потпомогнуто оплођење) које имају уговор са РФЗО.

Често је једини начин да пар добије бебу управо путем донорског програма или вантелесне оплодње, коришћењем репродуктивног материјала донатора - јајне ћелије, сперме или ембриона. Донорски програми се користе када се пацијенту дијагностикује проблем са плодношћу, али и кад вантелесна оплодња коришћењем репродуктивних ћелија пацијента није могућа. Такође, ВТО са донорским материјалом је решење у случајевима када је репродуктивна функција жене и мушкарца очувана, али постоји велики ризик од преношења наследних болести на дете. Додатно, овај програм пружа могућност не само паровима већ и женама без партнера које би желеле да остваре свој сан и постану мајке.

image