Србија и Балкан

МСП Србије поводом напада Украјине на Милоша Биковића: Потпуно неосноване тврдње

Министарство спољних послова наводи да су наводи украјинске стране неутемељени и да је Биковић, као један од најталентованијих српских глумаца своје генерације, већ оставио траг у српској и међународној кинематографији
МСП Србије поводом напада Украјине на Милоша Биковића: Потпуно неосноване тврдње© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Министарство спољних послова Србије оштро је реаговало поводом потпуно неоснованих тврдњи украјинског министарства иностраних послова која је славног српског глумца Милоша Биковића назвала "особом која подржава геноцид и крши међународно право".

"Поводом реакције Министарства иностраних послова Украјине на мрежи Икс од 24. јануара 2024. године на вест да ће један од најцењенијих српских глумаца Милош Биковић глумити у новој сезони глобално познате серије 'Бели лотoс', у којој украјинска страна тврди да је реч о 'особи која подржава геноцид и крши међународно право', Министарство спољних послова указује на потпуну неоснованост тврдњи. Република Србија баштини дугу традицију културног стваралаштва, те смо веома поносни на Уставом загарантовано право на слободно научно и уметничко стваралаштво", наводи се у саопштењу.

Тврдње украјинске стране су неутемељене, будући да је Милош Биковић пре свега један од најпопуларнијих и најталентованијих српских глумаца своје генерације, који је, иако млад, већ оставио трага у српској, али и међународној кинематографији, истиче МСП.

"Министар спољних послова Ивица Дачић уручио је Милошу Биковићу, на Дан српске дипломатије 2019. године, повељу због изузетног личног доприноса у промоцији Србије и њеног богатог културног стваралаштва у свету", наводи се у саопштењу.

Подсећамо, украјинско Министарство спољних послова реаговало је на вест да ће српски глумац Милош Биковић играти у трећој сезони ХБО серије 'Бели лотос' и упитало компанију ХБО да ли је у реду да сарађују са "особом која подржава геноцид и крши међународно право".

image