Србија и Балкан

Хитно саопштење Кијева због Биковића: Заболела их нова улога српског глумца

Вест да ће наш глумац играти у трећој сезони хваљене серије "Бели лотос" изазвала је панику у Кијеву, али се уместо председника Украјине, који је формално глумац, огласило Министарство спољних послова
Хитно саопштење Кијева због Биковића: Заболела их нова улога српског глумца© Antonio Ahel/ATAImages

Вест да ће српски глумац Милош Биковић играти у трећој сезони хваљене ХБО серије "Бели лотос" толико је насекирала Кијев да је морало да се огласи украјинско Министарство спољних послова.

"Милош Биковић, српски глумац који подржава Русију од почетка инвазије у пуном обиму, сада ће играти у трећој сезони ХБО серије 'Бели лотос'", објавило је Министарство из Кијева на друштвеној мрежи Икс.

Објаву прати монтирани снимак Биковића у којем се преплићу његове филмске улоге и реплике из сценарија са његовим изјавама о Русији, али и награде које је добио од Москве и Србије.

"Упознајте Милоша Биковића, српског глумца и страног заступника Кремља", говори се у снимку, након чега следи сцена из серије "Бели лотос": "Гомила гов... на штапићу". 

Он је добијао руске награде за свој скроман допринос руској уметности и култури, забринуто саопштава глас са снимка наводећи да Биковић учествује у снимањима серија на Криму и оправдава "руско злонамерно освајање".

Проблем украјинском Министарству спољних послова је и то што Биковић "глуми у филмовима руских пропагандиста као што је Никита Михалков". 

На објављеном видеу затим видимо Биковићеву слику и изјаву од пре неколико година, у којој наводи да се у Русији осећа као код куће и да руске вредности одговарају његовим, на шта је министарство манипулативно и сугестивно намонтирало фотографије са фронта у Украјини. 

Затим су, без навођења да је у питању сцена из серије/филма, приказали српског глумца у улози Мараша из "Јужног ветра" са пиштољем и цигаром закључујући да "Биковић одбацује демократију и подржава руски терор у Украјини". 

"Истовремено", додаје Министарство спољних послова Украјине, приказујући снимак глумчевог говора из 2018. године, "Биковић изјављује следеће: Рат и мир почињу у срцу и уму". 

Малициозни поступци украјинског министарства, ипак, нису прошли незапажено, те су чак и налози са украјинским заставама у имену критиковали њихово саопштење. 

"Мало је чудно да говорите ХБО-у које глумце могу да запосле. Што се тиче фотографија које сте приказали - оне су настале пре него што је рат почео. Смирите се и фокусирајте се на побеђивање Русије, а немојте другима да говорите шта да раде", примећује један од корисника Икса. 

Министарство је у објаву ставило и ознаку за ХБО уз питање за ову компанију.

"Да ли је у реду да радите са особом која подржава геноцид и крши међународно право?", пита Министарство спољних послова Украјине на Иксу.

Многи су коментарисали како је пост неумесан и да држава тренутно има веће проблеме од коментарисања активности српског глумца.

"Украјина је управо оборила авион са 65 украјинских војника и ви се бавите глумцем из Србије", подсећа други налог уз емотикон кловна. 

Подсећамо, компанија ХБО је раније најавила да ће у глумачкој постави треће сезоне бити Милош Биковић, српски глумац који је прослављен и у Русији.

image