Србија и Балкан

Пич трагом Камерона и Кернсове: Понашају се као супервизори Балкана

Крајње је време да Велика Британија схвати да се свет дубоко изменио од времена када су били колонијална сила, каже некадашњи министар спољних послова Живадин Јовановић
Пич трагом Камерона и Кернсове: Понашају се као супервизори Балканаwww.globallookpress.com © Dimitrios Karvountzis/Keystone Press Agency

Србија би требало да уведе санкције Русији, поручио је јуче специјални изасланик британског премијера за Западни Балкан Стјуарт Пич и наставио низ порука које Лондон у последње време шаље српском државном врху и у којима нема ништа од традиционалног енглеског џентлменства. Постоји само традиционално непријатељство према Србији.

"Британија позива Србију да уведе санкције против Русије, јер је последња држава Западног Балкана која то није учинила, и да истражи могуће неправилности на изборима одржаним у децембру, како би се сачувао интегритет изборног процеса", рекао је Пич током посете Загребу.

Није заборавио ни да, уз препоруке око избора, помене и Косово и Метохију, назвавши "Косово и Србију двема државама", као и Републику Српску, рекавши да она не може да буде независна држава.

Тиме је саставио читав колоплет дежурних тема које се користе за притисак на Србију и њено руководство.

Према речима некадашњег министра спољних послова Живадина Јовановића, Британци никако да се ослободе колонијалног менталитета и понашају се се као да су супервизори за Балкан, као да им је то неко наслеђе.

"Како ће бити на Балкану зависи од воље народа који овде живе. Република Српска постоји у складу са Дејтонско-париским споразумом и у складу са вољом грађана и нема потребе да се Пич или било ко јавља као неовлашћени вршилац туђих послова. То нису њихови послови ни бриге, нека се окану Републике Српске и Србије, имају више својих послова о којима треба да брину и неће им бити лакше ако се понашају као империја која је давно зашла иза хоризионта", истакао је Јовановић за "Новости".

Према речима Јовановића, ни питање увођења санкција није питање око кога се они питају и одлучују:

"Они су многим народима уводили санкције и чинили велико зло као империја и освајач и крајње је време да схвате да се свет дубоко изменио од времена када су били колонијална сила. О спољној политици, односно сакцијама Русији одлучује српски народ, ни Лондон ни Форин офис. Немамо шта ми њима да се правдамо, јер водимо политику у складу са међународним правом, исправну и са цивилизацијског и хуманитарног аспекта. Знамо шта су Британци са НАТО учинили српском народу 1995. и 1999. Искусили смо санкције на својој кожи и исправно је да их не уводимо другоме, јер изазивају патње и хуманитарне проблеме и контрапродуктивне бумеранг ефекте. Да себи пуцамо у ноге развоја, као што је то Европа урадила слушајући Лондон и Вашингтон.

"Цунами" напада британских политичара кренуо је почетком године када је министар спољних послова Велике Британије Дејвид Камерон био у посети Приштини. Тамо се зарекао да ће помоћи да лажна држава добије још признавања, а онда је, подносећи извештај у Лондону о свом боравку на КиМ, Србију назвао протекторатом Русије.

Пре њега је председница Спољнополитичког одбора британског парламента Алиша Кернс неколико пута истицала да је Србија крива за тероризам, да Српска православна црква шверцује оружје, да Србију треба казнити због догађаја у Бањској...

image