Србија и Балкан

Стано: Ако нема напретка у дијалогу, нема ни у приступању ЕУ

Он је нагласио да су дијалог и приступање Београда и Приштине Европској унији неизбежно повезани и неодвојиви процеси
Стано: Ако нема напретка у дијалогу, нема ни у приступању ЕУ© Goran Ristovski/ATAImages

Приступање Европској унији зависи од напретка дијалога Београда и Приштине, поручио је портпарол Петер Стано.

"Европска унија је у више наврата, као и у правним документима, врло јасно ставила до знања да пут 'Косова' и Србије ка ЕУ иде кроз дијалог који се води уз посредовање ЕУ. Другим речима, ако нема напретка у дијалогу, нема ни напретка у процесу приступања ЕУ", рекао је Стано.

Истакао је да је такав став ЕУ наведен у бројним документима, као што су закључци Савета од 2013, 2014. до 2022. године, преговарачки оквир за Србију, овогодишња комуникација о проширењу и извештаји о Београда и Приштини.

"Врло је јасно наведено шта Европска унија и њене државе чланице очекују када је у питању процес приступања и дијалог", рекао је Стано.

Нагласио је да су та два процеса заправо део истог пута, односно да су дијалог и приступање Београда и Приштине Европској унији неизбежно повезани и неодвојиви.

"Тако да без напретка у дијалогу и у испуњавању обавеза нема напретка на путу ка ЕУ. Ако постоји напредак на једној страни, онда ће се то одразити на процес приступања тог партнера", нагласио је Стано.

Када је реч о нападу у Бањској, Стано је рекао да нема ништа ново да каже о томе и да ЕУ и даље чека коначан извештај истраге, коју спроводе власти у Приштини.

"Када видимо коначне резултате, онда ћемо то анализирати, прегледати и извући потребне последице, не коментаришући појединачне примедбе било кога у конкретном контексту", рекао је Стано и додао да ЕУ очекује безусловну сарадњу свих који могу да допринесу на расветљавању онога што се догодило.

Нови избори на северу КиМ требало би се одрже што пре

Стано је рекао да би нови локални избори на северу Косова и Метохије требало да буду одржани што је пре могуће и као позитивно оценио то што је тај процес започео прикупљањем потписа за смену градоначелника општина на северу Покрајине.

"ЕУ позитивно примећује да је процес започео пошто су Срби прикупили потписе за почетак процеса опозива градоначелника, у складу са Административним упутством. ЕУ позива косовске власти да обезбеде несметан наставак процеса", рекао је Стано за Танјуг.

image
VV inauguration
banner