Србија и Балкан

Главни претрес у предмету против Додика одложен за 5. фебруар

Додиков бранилац Горан Бубић каже да је судија јутрос одобрио његов раније поднесен захтев да рочиште, заказано на 30. јануар, буде одложено због обавеза браниоца у другом предмету
Главни претрес у предмету против Додика одложен за 5. фебруар© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Главни претрес у предмету против председника Републике Српске Милорада Додика одложен је за 5. фебруар, потврдио је за медије Додиков бранилац Горан Бубић.

"Рочиште које је било планирано за 30. јануар, одгођено је због обавеза браниоца у другом предмету", каже Бубић.

Бубић каже да је судија јутрос одобрио његов раније поднесен захтев да рочиште, заказано на 30. јануар, буде одложено због обавеза браниоца у другом предмету. Бубић је овај захтев поднео још 17. јануара.

До сада је пред Судом Босне и Херцеговине три пута одгађан главни претрес на суђењу Милораду Додику, председнику Републикe Српскe и Милошу Лукићу, вршиоцу дужности директора Службеног гласника.

Овај предмет је раздвојен 17. јануара, а у оба случаја реч је о оптужници због непоштовања одлука високог представника у БиХ Кристијана Шмита, којег у Републици Српској не признају, јер га није изгласао Савет безбедности Уједињених нација. 

Тужилаштво Босне и Херцеговине је 11. септембра прошле године оптужило Додика и Лукића за кривично дело "неизвршавање одлука високог представника у БиХ", за што је законом прописана казна од шест месеци до пет година затвора, као и забрана вршења јавних дужности.

Милорад Додик је оптужен је да је као председник РС потписао указе о проглашењу важећим два закона, која је раније поништио високи представник Кристијан Шмит, "иако је био свестан да су одлуке високог представника у БиХ (ОХР) обавезујуће".

Милош Лукић је оптужен да је, као вршилац дужности директора Службеног гласника РС, омогућио објаву Додикових указа у овој публикацији.

image