Србија и Балкан

НБС: Нема речи о договору са тзв. ЦБК, решење само кроз политички дијалог

НБС подсећа да Привремене институције самоуправе на КиМ ни у ком случају нису овлашћене да прокламују евро (нити било коју другу страну валуту) једином дозвољеном валутом
НБС: Нема речи о договору са тзв. ЦБК, решење само кроз политички дијалогwww.globallookpress.com © Jan Woitas/dpa

Народна банка Србије (НБС) поручила је да не може бити речи о договору тзв. Централне банке Косова са НБС и да је једино могуће инсистирање на политичком формату разговора, као и да се то питање мора решавати искључиво у оквиру дијалога на постојећем нивоу.

НБС је тако одговорила поводом последњих изјава представника приштинских институција, и поручила да је неопходно без одлагања ставити ван снаге дискриминаторске, противправне и нечувене мере које су увеле Привремене институције у Приштини, како би се омогућио несметани транспорт и дистрибуција динара и спречило ускраћивање елементарних услова за живот српском становништву на КиМ.

"У вези са најновијим једностраним мерама Привремених институција самоуправе на Косову и Метохији, којима се директно угрожава егзистенција српског становништва на КиМ, кроз спречавање уноса и коришћења српског динара за обављање готовинских платних трансакција, а што практично значи немогућност исплате зарада, пензија, социјалних давања и других прихода српском становништву у динарима, НБС ће у сарадњи са осталим државним институцијама предузимати све потребне мере водећи рачуна о интересима грађана Србије који живе на КиМ и последицама које примена Уредбе може имати на њихов опстанак", речено је Танјугу у Централној банци Србије.

НБС још једном подсећа да Привремене институције самоуправе на КиМ ни у ком случају нису овлашћене да прокламују евро (нити било коју другу страну валуту) једином дозвољеном валутом на подручју КиМ, нити евро може да представља легално средство плаћања на Косову и Метохији, будући да је Народна банка Србије једина надлежна емисиона институција која је овлашћена да одлучује о употреби динара на целој територији Републике Србије.

"Када је реч о званичној валути и законском средству плаћања на Косову и Метохији, важно је напоменути да на Косову и Метохији у овом тренутку не постоји никаква друга званично успостављена валута, нити је то евро, што потврђују и Европска унија и Европска централна банка у својим јавно доступним информација, јер евро не могу издавати, нити увести као валуту земље које нису чланице Европске уније и не испуњавају 'критеријуме из Мастрихта' за приступање зони евра", навели су из НБС.

Потпредседник владе тзв. Косова Бесник Бисљими је изјавио јуче да су привремене институције затражиле од руководства ЦБ да успостави линију комуникације са Народном банком Србије како би се пронашли одговарајући механизми за средства која долазе из Србије.

image