Србија и Балкан

Након одлуке о динару, још један дан "Д" за Србе на Косову: Све исто, још и горе, само сирена нема

Изјава Бисљимија да се примена казнених мера одлаже није међу Србима изазвала олакшање, суштина је да ће динар бити забрањен, да се кида још једна веза Срба са КиМ и Србије, то Србе боли
Након одлуке о динару, још један дан "Д" за Србе на Косову: Све исто, још и горе, само сирена нема© РТ Балкан

"Све је исто само нема сирена за узбуну. Још неколико дана и ноћи у дугом низу, оних када или уопште не спавамо или се будимо сваки час притиснути бригама за породицу, за децу и њихову будућност ако је уопште имају, за себе, када не знамо какав ће исход бити и шта нас још чека. И тако, ево за који месец равно 25 година или коју годину више. Је ли ово живот – није. Је ли ово оно што би било ко пожелео себи, својој деци – није. И тако, дан за даном, месец за месецом, година за годином, ево, и деценија за деценијом."

Овако јуче и јутрос говоре Срби са севера Косова и Метохије чекајући још један дан "Д", укидање динара, разрешење или још једну кризу каквих је овде од 1999. до јуче или данас било безброј.

"Ако мислите да је јучерашња изјава Бисљимија да се одлаже примена казнених мера за оне које затекну са динарима у касама, у рукама како ујутру плаћају хлеб и млеко, лекове у апотеци, међу нама овде изазвала олакшање, варате се. Ко нам гарантује да већ данас, сутра, у идући понедељак неће упасти у неки продавницу, апотеку, писати казне ако у каси затекну динаре? Није њима, властима у Приштини, циљ да нама овде обезбеде миран живот, достојан човека, њима је циљ да нам живот учине неподношљивим. То упорно и раде. Ено, синоћ су упали у амбуланту у Приштини у којој се лечи оно мало наших мученика који су доле остали. Зашто баш синоћ?", са пуно горчине прича и пита јутрос један од наших саговорника са севера КиМ.

Иако је заменик премијера тзв. Косова Бесник Бисљими јуче рекао да данас, 1. фебруара неће почети примена казнених мера повезаних за применом уредбе Централне банке Косова и да "ЦБК у сарадњи са Народном банком Србије треба да пронађе прикладан механизам за обезбеђење трансфера и донација које Србија жели да пошаље грађанима српске заједнице на Косову", овде међу Србима у добре намере Куртија и Бисљимија мало ко верује.

"Колико смо схватили, суштина је иста, и све остаје исто, само, неће нас кажњавати од данас него од сутра или прекосутра. Кажу да ће обезбедити неки транзитни период како би се грађани прилагодили, али, колико смо видели и пратили, нигде не пише колико ће тај транзитни период трајати. А, резултат ће бити исти – динар, платежно средство наше државе, Србије, биће забрањен, још једна веза између нас Срба који живимо овде и наше Србије биће прекинута. То је суштина и то нас боли. Као што је било и са таблицама, са царином, са административним прелазима", тече јутрос горка прича Срба са севера КиМ.

Више од 80.000 Срба, како се процењује, на северу и на југу Косова и Метохије директно је зависно и живи од плата и пензија које тренутно у динарима добијају из Србије. Од јуче НЛБ Комерцијална банка, једна од две у којима су Срби у динарима могли да подигну дознаке из Србије, не ради. Филијале и северно и јужно од Ибра су затворене. Остала је Поштанска штедионица, али, ова банка нема лиценцу за рад у косовском систему. Када је пре две недеље најавио да Приштина спрема забрану динара на КиМ, председник Србије Александар Вучић рекао је да су могући и упади у Поштанску штедионицу.

"Иако је Бисљими јуче рекао да Централна банка Косова и Народна банка Србије треба да нађу решење, велико је питање може ли до договора доћи и какав ће он бити? Хоће ли се све завршити као што се завршило око таблица пре два месеца? На нашу штету. Знамо ми добро да решење неће бити нешто што нама одговара, већ како наложе они са стране који одлучују о нашим судбинама. Друго, како ће људи који плате примају у српском систему отворити рачуне, хоће ли банке на Косову признати можда српске институције на КиМ и њихове папире који су потребни за отварање рачуна како би људи примили плате?", питају јутрос са севера Косова и Метохије.

Питања је много.

Како ће пословати саме српске институције на Косову, здравство, просвета, социјалне установе, преко којих рачуна? Како ће пензионери, којима пензије у динарима сада доносе поштари, примати те пензије? Чак и у случају некаквог договора, чекају ли пензионере дуги редове у банкама, чекање на отварање рачуна, па чак и ако им пензије буду доносили поштари косовске поште, како ће пре тога тећи трансфер новца из Србије на Косово?

"Јасно је нама шта Курти и његови раде. Ово је кување жабе, да једног дана, када потпуно будемо скувани, то и не осетимо. Оне сирене које су однели пре неколико месеци, ма колико њихов звук био језив биле су знак некаквог отпора, данас се ни оне више не чују. Наша деца која су рођена 90-их или 2000-их већ имају своју децу а живот овде није се променио ни за мало, уствари, све је горе. До пре годину дана нису нам специјалци са дугим цевима седели под прозорима, имали смо возила са нашим таблицама, могли смо да примамо плате и пензије и овде плаћамо робу у нашим динарима, сад више ништа од тога немамо. Шта је следеће?", питају јутрос Срби са севера КиМ.

image