Србија и Балкан

Српска листа са Ховенијером: Одлука о укидању динара може подићи етничке тензије

Куртијева одлука је непромишљена и исхитрена, оценио је амерички изасланик у Приштини
Српска листа са Ховенијером: Одлука о укидању динара може подићи етничке тензијеwww.globallookpress.com © Silas Stein

Представници Српске листе предвођени председником проф. др Златаном Елеком разговарали су са америчким изаслаником у Приштини Џефријем Ховенијером о забрани употребе српског динара (РСД) на Косову и Метохије и коришћењу евра као једине валуте на овом простору.

На састанку су представници Српске листе разговарали са Ховенијером о проблемима српске заједнице на овим просторима, посебно када је у питању последња одлука Приштине која директно утиче на останак и опстанак нашег народа, наводи се у саопштењу СЛ.

Амерички дипломата јуче се састао и са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем са којим је, како је изјавио новинарима после састанка, разговарао и о "имплементацији одлуке тзв. Централне банке Косова".

Ховенијер је поновио став САД да се сада противе овој одлуци јер, како је појаснио "процес није сасвим јасан у вези са утицајем који ће имати на појединце", а нарочито на појединце који примају финансијску подршку од стране српске владе овде на КиМ.

"Сматрамо да ово питање заслужује пажљивије разматрање али и дискусију унутар дијалога који подржава ЕУ. Забринути смо да ће ово потенцијално подићи етничке тензије и показати се проблематичним у свакодневном животу бројних грађана КиМ", навео је Ховенијер поводом одлуке тзв. Централне банке у Приштини о укидању платног промета са централном Србијом.

Одлуку Аљбина Куртија у вези са укидањем динара на Косову и Метохији, Ховенијер је описао непромишљеном и исхитреном и навео пример старије особе која прима социјална давања запитавши се да ли се и како она може снаћи.

"Да вам наведем пример једне старије особе, која ужива социјалну помоћ и која је навикла на једна процес. Мислим да је тај процес водио кроз српску пошту и да је исплата била у кешу. Како ће сада та особа да добије социјална примања? Које су јој опције понуђене?", упитао је Ховенијер и истакао забринутост за појединце и њихове животе.

Подсетимо, Ховенијер је 29. јануара затражио од гувернера Централне банке у Приштини Ахмета Исмаилија да одложи спровођење одлуке да се у готовинском пословању користи само евро.

image