Србија и Балкан

Приштина не слуша Ховенијера: Грађани Севера могу да примају новац у еврима, има тамо банака

Тзв. "Централна Банка Косова" игнорише захтев америчког амбасадора у Приштини да се одложи спровођење уредбе
Приштина не слуша Ховенијера: Грађани Севера могу да примају новац у еврима, има тамо банака© Photo by Sean Gallup/Getty Images

Након захтева америчког амбасадора у Приштини, Џефрија Ховенијера, да се одложи примена уредбе којом се дефинише да је евро једина важећа валута за платни промет на тзв. Косову, из "Централне Банке Косова" наводе да су они независна институција и да су "одлучни да унапреде правни и надзорни оквир у спровођењу свог уставног мандата".

Грађанима поручују да на северу Косова има лиценцираних банака, те да рачуне могу да користе за примање средстава "из било које земље". А, уколико такав рачун немају – саветују им да га отворе.

"Централна банка Косова" је крајем године донела уредбу са низом правила која се тичу регулисања права за пословање валутама на 'Косову'. Ова уредба, којом се предвиђа да је једина дозвољена валута на тој територији евро, требало би да 1. фебруара ступи на снагу, преноси Коссев.

Иако није ни споменут у самом тексту уредбе, тумачи се да српски динар неће моћи да се користи за плаћање од почетка следећег месеца, односно они који га користе, третираће се као прекршиоци закона.

Ова одлука је наишла на критике званичног Београда уз наводе да Приштина жели да укине динар и платни промет са Србијом и тако стави ексер на присутност Срба на свом огњишту.

Приштини су упућене бројне критике међународне заједнице.

image