Србија и Балкан

Румунски генерал о Русији: Неспремни смо за рат, на мети ће им бити Молдавија, тензије и на Балкану

Шеф румунске војске упозорава на могући сукоб с Русијом
Румунски генерал о Русији: Неспремни смо за рат, на мети ће им бити Молдавија, тензије и на Балкануwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Румунија није спремна за могућност рата са Русијом, а то је претња коју озбиљно треба схватити, поручује шеф одбрамбених снага Румуније, генерал Георгита Влад.

"Руска Федерација је постала проблем за светски поредак, за демократију. У ствари, то је руски рат са демократским светом. Ово није рат са Украјином", рекао је Влад за Радио Слободна Европа.

Генерал је навео да "становништво Румуније, као и целокупно становништво Европске уније и Европе, мора да буде забринуто".

"Ако Путин победи у Украјини, главна мета ће бити Република Молдавија. Бићемо и сведоци тензија на Западном Балкану. Више сам него уверен да ће политика председника Путина ескалирати у блиској будућности", убеђен је Влад.

Влад је као разлог за неспремност Румуније навео недостатак обавезног служења војног рока у својој земљи и предложио увођење добровољнe основнe војнe обукe за мушкарце и жене до 35 година.

Румунски генерал је такође позвао земље НАТО-а да размотре почетак добровољног служења војног рока, и позвао савезнике у Алијанси да обогате своје залихе оружја.

Он је ово изјавио недељу дана након што је британски генерал Патрик Сандерс, командант војске Уједињеног Краљевства, затражио од државе да се спреми за масовну мобилизацију због могућности да се тренутни сукоб Русије и Украјине прелије на друге земље.

И немачки министар одбране Борис Писторијус рекао средином јануара да би наводни руски напад на НАТО могао да се догоди у наредних "пет до осам година", док је холандски адмирал Роб Бауер прошлог месеца поручуо да НАТО треба да буде у стању борбене готовости.

У међувремену, портпарол Кремља Дмитриј Песков раније ове недеље назвао је НАТО "претњом" Русији.

"Наравно, НАТО представља претњу за нас. Тако се ми према њему и односимо и стално предузимамо одговарајуће мере да се с тим изборимо", рекао је Песков, коментаришући НАТО вежбу "Стедфаст дифендер 2024" у којој учествује око 90.000 припадника војске из укупно 31 НАТО савезничке земље и Шведске.

image