Свет

Румунија и Бугарска постигле споразум о примени Шенгена са Аустријом

Румунија ће после 13 година коначно ући у Шенген, поручио је румунски премијер
Румунија и Бугарска постигле споразум о примени Шенгена са АустријомGetty © Christopher Furlong

Министарство унутрашњих послова Румуније саопштило је да је пре неколико дана постигло политички договор са надлежним министарствима у Аустрији и Бугарској у вези са проширењем шенгенског простора са Букурештом и Софијом на ваздушним и поморским границама почев од марта 2024. године, преноси Агерпрес.

Дипломатским каналима, између министарстава унутрашњих послова, министарстава спољних послова, и на нивоу дипломатских мисија акредитованих при ЕУ, 26. и 27. децембра, вођени су разговори о нацрту одлуке Савета да се овај политички споразум правно инкорпорира, наводи се у саопштењу румунског Министарства унутрашњих послова, а наставак дискусија биће одржан данас.

"Румунија ће после 13 година коначно ући у Шенген! Имамо политички договор у вези са тим! Од марта следеће године, Румуни ће имати користи од предности шенгенског простора ваздушним и поморским путем. Имплицитно, Лука Констанца ће експоненцијално повећати свој значај", написао је румунски премијер Марсел Чолаку на друштвеној мрежи Фејсбук додајући да је уверен да ће Румунија следеће године затворити преговоре и за копнену границу.

image
VV inauguration
banner