Србија и Балкан

ИСПРАВКА: Прича о Јовану Милановићу, српском обавештајцу у централи НАТО-а

Наш портал је 4. фебруара пренео чланак из штампаног издања “Вечерњих новости, а који је анализа портала раскринаквање.ба оценила као теорију завере и преношење лажних вести. У деловима књиге која се помиње у поменутом чланку, а чији су аутори Љубан Каран и Илија Кајтез, изнете су теорије о томе како је дошло до масакра на Маркалма и Рачку, које сада демантујемо.
ИСПРАВКА: Прича о Јовану Милановићу, српском обавештајцу у централи НАТО-аwww.globallookpress.com © Russell Gordon/Russell Gordon / DanitaDelimont.

На нашем порталу нашао се чланак, са деловима књиге о извесном Јовану Милановићу, српском обавештајцу који је изнео своју теорију о масакрима на Маркалама и Рачку. Према смерницама наведеног портала, текст је ажуриран како би се исправиле контроверзне информације, уз додатак објашњења за овакве измене.

Догађај на Маркале пијаци 5. фебруара 1994. године интерпретира се на различите начине већ три деценије: једна перспектива тврди да је граната, која је убила цивиле, испаљена са позиција српске војске око Сарајева, док друга сугерише да је напад на пијаци, уз употребу мина са распрскавајућим ефектом скривених испод продајних штандова, организовала муслиманска армија под вођством Алије Изетбеговића.

Ево шта кажу чињенице, према анализи сајта Раскринкавање.ба:

У поступку утврђивања чињеница, суд је размотрио извештаје "локалног истраживачког тима који је стигао на место експлозије у пијаци у 13:20 сати на дан инцидента" и који је "своју истрагу водио око недељу дана": "судски панел је прегледао појединачне извештаје стручњака укључујући балистичаре Мирзу Сабљицу, Хамдију Чавчића и Берка Зечевића". Даље, узети су у обзир и извештаји "војних посматрача Уједињених Нација и припадника 4. Француског батаљона УН" као и налази другог тима УН-а који је "наставио претходне истраге (УН)" са фокусом "на анализу кратера и техничких детаља експлозије".

У пресуди становитом Галићу, донетој 5. децембра 2003. године и потврђеној одлуком Апелационог већа 2006. године, наведено је да су истражитељи УН-а "узели у обзир сведочења жртава, представника УН-а присутних у Сарајеву на дан експлозије, као и информације о војној опреми и положајима јединица добијене од Армије БиХ и СРК-а". Извештај предат 15. фебруара 1994. закључио је да је "експлозија која се догодила 5. фебруара 1994., између 12:10 и 12:15 сати, на гужвовитој пијаци у Сарајеву, изазвана конвенционалном минобацачком гранатом од 120 mm произведеном у фабрици", идентификујући правац из којег је граната дошла.

На основу ових налаза, судско веће је са већином гласова закључило да је "минобацачка граната од 120 mm, испаљена на Маркале пијацу 5. фебруара 1994., која је усмртила више од 60 и ранила више од 140 људи, намерно лансирана са територије под контролом Војске Републике Српске (ВРС)", без икакве разумне сумње.

На ове грешке указао нам је портал Раскринкавање.ба. Извињавамо се свим нашим читаоцима на пренетом чланку, који је на нашем порталу погрешно интерпретиран као валидан доказ.

image
VV inauguration
banner