Србија и Балкан

Лазаревић о Рачку: Све зло је дошло са Вокером

ОЕБС и Косовска верификациона комисија имали су задатак да реорганизују и наоружају ОВК, каже генерал Владимир Лазаревић
Лазаревић о Рачку: Све зло је дошло са Вокером© Принтскрин/Јутјуб

Све зло је стигло на КиМ доласком мисије ОЕБС-а на челу са Вилијамом Вокером, светски познатом по изазивању немира у независним државама попут Никарагве и другим широм света,  оценио је генерал-пуковник у пензији Владимир Лазаревић, поводом 24. годишњице од разбијања терористичких група ОВК у селу Рачак. 

Он је у интервјуу за лист "Политика" рекао да је Косовска верификациона комисија (КВК) била велика међународна превара.

"Ни злочинац Вокер, ни верификатори, нису скривали своју намеру - да се по сваку цену на Косову изазове сукоб са припадницима српских снага безбедности и да се, потом, Срби протерају са КиМ", оценио је генерал Лазаревић, командант Приштинског корпуса, потом и Треће (Нишке) армије Војске Југославије. 

Он додаје да су ОЕБС и КВК имали задатак да консолидују и реорганизују и трансформишу, али и наоружају терористичку ОВК, разбијену после неуспелих припрема и покушаја да у октобру те године подигну устанак. 

"Требало их је спремити, јавно се причало, 'за ратно косовско пролеће'", подсећа Лазаревић.

У периоду пре 15. јануара 1999. године регистроване су бројне провокације терориста и напади на цивиле. На подручју Неродимља је у том периоду била такозвана 161. бригада ОВК, са седиштем у Рачку, коју је предводио озлоглашени терориста Шукри Буја. 

Ова паравојна формација била је задужена за ликвидације, киднаповање и друге монструозне злочине, додаје Лазаревић.

Било је и покушаја да се понови сценарио са пијаце Маркале 1994. године у Сарајеву, тако што је постављен експлозив на пијацама у Подујеву, Приштини и Митровици. Стардали су цивили, али међународна заједница није реаговала, каже генерал. 

Вокер није седео скрштених руку

Иако ништа од овога није успело, "није се у ОЕБС и КВК седело скрштених руку, смишљали су подлости и онда измислили Рачак", што је искоришћено као повод за агресију на нашу земљу, "и све по плану и уз помоћ ЦИА и Пентагона".

Ипак, јединственом одлуком тужилаца у Хагу одбачена је прва тачка оптужнице у поступку против председника Србије Слободана Милошевића, а касније и против осталих српских политичара и војних старешина, у којој је била оптужба за наводни масакр у Рачку. 

Један од хашких истражитеља Вилијам Кели је утврдио, користећи НАТО сателитске снимке, да је на две локације било седам убијених терориста ОВК, а по наређењу Вилијама Вокера, у "Јаругу" код Рачка је тог преподнева довезено још четрдесетак убијених терориста ОВК, који су пресвучени у цивилну одећу. 

Вокер је прогласио масакр над цивилима од стране српске војске и полиције, али је та превара одмах откривена, пре свега од стране Данице Маринковић, судије и српског истражног тима у Приштини, која је прва стигла у Рачак и касније показала и у Хагу да ниједан цивил није убијен. 

На Вокерову изјаву да ће ових дана објавити књигу о Рачку, Лазаревић каже да би било најпоштеније, "макар и да се не каје за зла која је учинио, да призна да је преварио међународну заједницу". 

image