Србија и Балкан

Линта: Бесрамна је лаж да су Срби починили злочин на сарајевској пијаци Маркале

Неколико независних тимова истражитеља, укључујући експерте Уједињених нација, утврдило је да не постоје конкретни докази да су минобацачки пројектили у оба масакра испаљени са српских положаја, навео је председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта
Линта: Бесрамна је лаж да су Срби починили злочин на сарајевској пијаци Маркале© Milos Tesic/ATAImages

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је као бесрамну лаж тврдње да су припадници Војске Републике Српске на данашњи дан пре 29 година починили масакр на сарајевској пијаци Маркале.

"Апсолутно није утврђено да је 5. фебруара 1994. године испаљена минобацачка граната са српских положаја која је пала на пијацу. Том приликом убијено је 68 грађана Сарајева, док их је 142 рањено", поручио је Линта у саопштењу.

Припадници Војске РС су, како је додао, такође лажно оптужени да су починили и други масакр на пијаци Маркале који се десио годину и по дана касније - августа 1995. године, када је убијено 37, а повређено 90 цивила.

"Неколико независних тимова истражитеља, укључујући експерте Уједињених нација, утврдило је да не постоје конкретни докази да су минобацачки пројектили у оба масакра испаљени са српских положаја", навео је Линта.

Линта истиче да се у оба случаја десио злочин над цивилима који је почилила муслиманска страна, с циљем да послуже као повод да НАТО масовно бомбардује Републику Српску.

''Западна и муслиманска пропаганда су злочин над цивилима на пијаци Маркале користили као средство да се Срби додатно прикажу као злочинци а Муслимани као жртве'', рекао је Линта и додао да верује да ће доћи време када ће бити утврђена права истина ко су одговорни за злочине на Маркалама.

image