Србија и Балкан

Стевандић: Српска је мета Запада јер није потчињена

Председник парламента РС каже да је потпуно јасно да се прихватањем правног насиља ОХР-а и страних амбасада уништава структура Српске
Стевандић: Српска је мета Запада јер није потчињена© ATA Images

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да је Изборни закон БиХ договорен на састанку у Лакташима, те да ће, уколико "тројка" направи проблем који треба да решава Кристијан Шмит, Српска донети свој закон.

Стевандић је навео да је сада на потезу "тројка" и да Српска неће дозволити да се иде контра Венецијанске комисије која је јасно рекла да законе доносе парламенти, а не неакредитовани појединци. Он је рекао да има политичких саговорника међу Бошњацима у Федерацији БиХ, али да нема људи који могу да испоштују договор.

Стевандић је подсетио да су на задњем састанку у Лакташима из "тројке" рекли да могу испоштовати све, а кад су стигли позиви из америчке Амбасаде почели су да бјеже од договора.

"Српска се држи договора. Страна смо која је за мир, против рата, и која жели да сачува вредности Дејтона и да нема доношења одлука у БиХ без сагласности сва три народа и оба ентитета. Многе геополитичке факторе овакав став Српске нервира. И наступају према Српској са ставом да је наш нестанак њихово доказивање геополитичке моћи", рекао је Стевандић.

Према његовим речима, Шмит је извршилац налога геополитичких центара моћи.

"Зато су га промовисали у такозваног високог представника и без потврде Савета безбедности. У борби са Шмитом, Српска не може да буде поражена, а Шмит је већ изгубио", рекао је Стевандић за "Вечерње новости".

Када је реч о све јачим притисцима из Амбасаде САД у БиХ, Стевандић каже да се ова амбасада и амбасадор Мајкл Марфи понашају као да је БиХ неки "американистан", те да су почели да реагују на правилнике у Високом судском и тужилачком савету.

Он је додао да се може очекивати и да Американци реагују и "на количину алкохола у бањалучком пиву или шећера у кафи".

Одговарајући на питање зашто је Српска константно на мети западних сила, Стевандић је нагласио да је то зато што је, осим Србије, једина земља у Европи где страни амбасадори ништа не одређују.

"Само у Србији и Српској страни амбасадори не постављају министре, не одлучују која ће бити коалиција на власти и због тога смо мета. Мотив напада на Српску западних сила је тај што смо ми непотчињени. Српска и Србија су најнепотчињенији и самостални делови Европе", оценио је Стевандић.

Говорећи о судском процесу који се пред Судом БиХ води против председника Српске Милорада Додика, он је рекао да нема ниједног правног механизма да Додик буде легално осуђен.

Стевандић каже да је потпуно јасно да се прихватањем правног насиља ОХР-а и страних амбасада уништава структура Српске.

"Ако председник Српске не може да потпише неки закон, бојећи се затвора, онда је обесмишљена и Народна скупштина Српске и не знам зашто да заседамо. Институционално обесмишљавање Српске значило би крај Српске", истакао је Стевандић.

image