Србија и Балкан

Додик одбрусио О'Брајену: Потпуна је лаж да постоји државна имовина БиХ

Председник Републике Српске је поручио да је О'Брајен дошао у Сарајево да унесе нестабилност и немир у БиХ и да хоће да сруши договор из Лакташа
Додик одбрусио О'Брајену: Потпуна је лаж да постоји државна имовина БиХ© TANJUG/ FOTO SRBA/ BORISLAV ZDRINJA

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас из Бањалуке да имовина БиХ не постоји, као и да ће Народна скупштина Републике Српске донети одлуку о свом статусу уколико неко дирне у имовину Бањалуке.

На конференцији за новинаре поводом данашњег обраћања помоћника америчког државног секретара Џејмса О'Брајена током посете Сарајеву, Додик је поручио да уколико Изборни закон БиХ буде наметнут, Српска ће донети свој изборни закон.

Председник Републике Српске је поручио да је О'Брајен дошао у Сарајево да унесе нестабилност и немир у БиХ и хоће да сруши договор из Лакташа.

"Потпуна је лаж оно што је рекао О'Брајен да постоји државна имовина БиХ, јер то нигде не пише, то се нигде не спомиње као термин. Ово што он говори је потпуно измишљено", рекао је Додик и додао да је очито да је О'Брајен дошао у Сарајево да би спровео оно што је, како каже, обећано муслиманима, а то је унитарна БиХ, чему се Српска противи.

Председник Српске каже да се они, када је о имовини реч, лажно позивају на Споразум о сукцесији у који је БиХ, као и друге бивше државе СФРЈ морала да уђе.

"Али то не може да мења Устав, када имате међународни споразум и то је кривично дело. И они лажно сада нама протурају причу да питање имовине БиХ проистиче из споразума о сукцесији", рекао је.

"Ако је и од Американаца, превише је"

Додик је казао да све што је О'Брајен данас рекао о Дејтонском споразуму није тачно. Називајући га "обичним писаром", Додик је додао да амерички званичник сада покушава да тумачи Дејтон.

"Ако је и од Американаца превише је. Овде се води хибридни рат против Српске. Не знам како ће се БиХ извући из овога. За Републику Српску знам, за БиХ не знам", казао је Додик.

За њих је, казао је, проблематично то што је Српска покушала да обезбеди кредите од Русије, Мађарске и Кине иако ту, како истиче, нема ничег тајног и Српска није у финансијској кризи.

"Дејтон није у власништву САД. Ако га је неко срушио, срушиле су га САД јер желе да направе унитарну БиХ коју ми нећемо. Ми смо за Уставну БиХ, а не противуставну БиХ, што он тумачи сецесионизмом", казао је Додик.

"Српска нема намеру да остане у антиуставној БиХ без обзира што вајни писари Дејтона покушавају да нам представе. Када су лагали пре 20 година или сада. То су само њихове обавезе да се муслиманима обезбеди оно што су им обећали да БиХ наставља да постоји као унитарна БиХ, без ове унутрашње структуре и овим Уставом", казао је председник Српске.

Говорећи то, каже Додик, О'Брајен ризикује низ лажи које нису достојне једној САД.

"Да ли су САД толико склизнуле", упитао је Додик и истакао да "причати на начин како је то данас причао О'Брајен у Сарајеву мора да је нека "жестока изнудица".

РС има право на своју имовину

Истакао је и да је амерички званичник својом причом срушио једну могућност да, како је казао, Бањалука покуша да нађе са партнерима неке одговоре на питања.

"Са овим изреченим тврдњама он је то срушио. Државна имовина је измишљен термин, нек нађе да је негде написан, добиће од мене шта год хоће. То су муслимани измислили, а он пристао да о томе прича", казао је Додик и поручио да имовину Српске неће добити.

Истог тренутка, поновио је, када неко посегне за имовином Српске, НСРС ће донети одлуку о њеном статусу јер овај народ има право на своју имовину, шуме, воде, ливаде и друга богатства.

"Није нам најбоље да будемо у НАТО"

О изјави О'Брајена да је за БиХ најбоље да настави пут евроатлантских интеграција, Додик је упитао ко је он да прича шта је за БиХ најбоље.

"Постоји усвојен План да се прекида пут БиХ у чланство НАТО и направљена је Комисија за сарадњу са Алијансом с тим да он не прејудицира чланство БиХ у НАТО. Није нам најбоље да будемо у НАТО. Са којим НАТО, оним који је убијао нашу децу. Из којих разлога би то било најбоље за нас, из његових финансијских", упитао је Додик.

Ако је то тако добро, Додик је упитао, зашто се онда све ово ових дана дешава у Немачкој, Италији, Француској, Белгији.

"То што се дешава није случајно и не произлази из доброг. Коме ви до продајете и шта", упитао је председник Српске и поручио да Република Српска остаје везана за пут ЕУ, али то, истакао је, није пут који црта Америка и онај који води преко њиховог лажног тумачења Дејтона.

Приметио је да је О'Брајен о томе говорио на Универзитету у Сарајеву пред посебно одабраном публиком, јер за њега Срби не постоје, "за њега смо ми мање вредни људи".

Поновио је да Дејтонски споразум као једине актере у БиХ дефинише Републику Српску и ФБиХ и три конститутивна народа – Србе, Бошњаке и Хрвате.

"Он мисли да смо ми глупаци. Он јесте моћан, знам га, али не знам шта му је сада, нешто је полудео када је изабрао да се овде обраћа на овакав начин", закључио је Додик.

Цвијановићева: Домаће институције једине релевантне за одлуке у БиХ

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, која је данас у Сарајеву разговарала са америчким званичником Џејмсом О'Брајаном, истакла је да су домаће институције једине релевантне да доносе одлуке.

Оценила је да је срамота да се неко у БиХ залаже за постојање високог представника и истакла да држава нема суверенитет ако постоји странац који намеће одлуке.

"Ја сам данас на састанку у Сарајеву пренела поруку да Српска нема проблем ни са Уставом ни са територијалним интегритетом. Сматрам да су домаће институције једине релевантне да доносе било какве одлуке у БиХ", навела је Цвијановићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

image