Србија и Балкан

Приштина поново "лови": Подигнута оптужница против двојице Срба

Према саопштењу приштинског тужилаштва Срби се оптужују да су претња по "успостављање републике Косово"
Приштина поново "лови": Подигнута оптужница против двојице СрбаGetty © Ferdi Limani

Специјално тужилаштво у Приштини подигло је оптужницу пред посебним одељењем основног суда против две особе српске националности Р. П. и Д. О. за кривично дело "учествовање у гомили која врши кривично дело и хулиганство".

"Специјално тужилаштво саопштава да постоји основана сумња да су наведени, у координацији са многим другим окривљенима српске националности са Косова и Србије, активно учествовали у групи или скупу лица са циљем извршења тешких кривичних дела, употребом насиља покушали да спрече успостављање уставног поретка Републике Косово у северним општинама земље", наводи се у саопштењу Специјалног тужилаштва.

Приштинска "Коха" је објавила да је реч о двојици учесника у, како наводи, "нападу на припаднике Кфора" 29. маја 2023. године.

Срби на северу КиМ у мају прошле године организовали су мирне протесте након што су привремене институције у Приштини силом, уз помоћ специјалне полиције, у зграде општина на северу КиМ увеле градоначелнике Албанце изабране на нелегитимним и нелегалним изборима одржаним у априлу те године, које су Срби бојкотовали.

Срби на те изборе нису изашли због непоштовање бриселских споразума од стране Приштине, сталних упада на север КиМ специјалних јединица тзв. косовске полиције и противправних хапшења Срба.

На изборе је тада изашло свега око 3,5 одсто бирача, од којих 13 Срба, а од тада се на челу четири општине на северу КиМ, у којима Срби чине 95 становништва, налазе градоначелници Албанци.

image