Србија и Балкан

Симић: Срби на КиМ преживљавају најтеже дане од 1999. године

Очигледно да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти жели да заврши српско питање на КиМ без испаљеног метка, рекао је потпредседник Српске листе
Симић: Срби на КиМ преживљавају најтеже дане од 1999. годинеwww.globallookpress.com © © Depo Photos

Потпредседник Српске листе Игор Симић изјавио је да Срби на Косову и Метохији, због најновијих одлука Приштине о укидању платног промета са Србијом, преживљавају најтеже дане од 1999. године.

"Очигледно да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти жели да заврши српско питање на КиМ без испаљеног метка. Да учини живот немогућим за Србе на КиМ, како северно, тако и јужно, да онемогући жвот, исплату личних доходака и да спречи Србе да опстану на својим вековним огњиштима", рекао је Симић синоћ на ТВ Пинк.

Истакао је да је оно што највише плаши Србе на КиМ ћутање међународне заједнице.

"Та анемична саопштења које чујемо сваког дана су, по правилу, пратиоци свих лоших одлука Куртија против српског народа. Слична саопштења су била када су онемогућили Србима да добију вакцине против короне, када су им први пут онемогућили да гласају на изборима и на референдуму. Иста су таква саопштења била у којима се наводно изражава забринутост, али Срби од тога нису имали ништа", констатовао је Симић.

Он је нагласио да Србе на КиМ охрабрује то што је председник Александар Вучић рекао да је држава Србија са нашим народом и да ће учинити све да се живот настави.

"Али у случају да не дође до таквог решења, 100.000 Срба је најдиректније погођено. Дакле, говоримо о томе да престану да функционишу", поручио је Симић.

Како је рекао, често се то у неким опозиционим медијима у Београду то објашњава на, како је рекао, врло једноставан и примитиван начин, да Срби треба да приме плате па ће неко да оде до Рашке, Куршумлије, Нишке бање да узме своју плату.

"Престају да раде институције, нема народних кухиња, нема материјала за наше болнице, оне не могу да спроведу никакве јавне набавке. Нема могућности да било који студент прими стипендију па онда да уплати за испит, за студентску мензу или било шта. Нема могућности да болница обезбеди себи материјалне трошкове или наше образовне установе, нема тога. Нема могућности да пољопривредна газдинства добију семенски материјал, механизацију, набаве, било шта", рекао је Симић.

Он је нагласио да Срби на КиМ свих ових година опстаје захваљујући давањима Републике Србије из буџета Републике Србије.

"Да тога нема не би било ни Срба на Косову. То је Аљбин Курти врло озбиљно разумео и онда направио један 'феноменалан' план за стварање свог циља. А то је да нема Срба на простору КиМ или да их остане таман толико да се формирање Заједнице српских општина апсолутно обесмисли, да то постане нека љуштура која неће имати никоме да служи, нико у њој да ради, нико услуге да добија", поручио је Симић.

Он каже да је то веома опасно и да само саопштења међународних представника неће бити довољна, већ и да се забрани коришћења евра као валуте на КиМ, али и да онемогуће упаде у привремене органе Републике Србије, као што су чинили у претходном периоду у Гори, Пећи, Глини и Истоку.

"Аљбин Курти од почетка ради једно те исто, он жели да протера Србе. После малтретирања Срба и лажних оптужница за њих, сада је на ред дошао динар", додао је председник Српске листе.

Како он тврди, Курти све то ради у благонаклон став квази опозиције у Београду, која, како каже, увек релативизује антисрпске потезе Аљбина Куртија.

image