Србија и Балкан

Додику суди бивша припадница Армије БиХ: Процес је фарса, то цео свет зна

Судија Узуновић се јуче појавила као новоизабрани судија у предмету против председника Републике Српске Милорада Додика, а да одбрана и оптужени о томе претходно нису били обавештени
Додику суди бивша припадница Армије БиХ: Процес је фарса, то цео свет зна© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да цео свет зна да је процес који се води пред неуставним судом фарса.

Он је истакао да је много оних који ликују над тим што им је један странац без икаквих стварних овлашћења обезбедио да председник Републике Српске дође на измишљено рочиште у измишљеном поступку.

"Ликују и појединци у Српској, и то је њихово јунаштво. Не суде они мени, него користе силу да се обрачунају са Српском. Захвалан сам свим људима који су ми пружили подршку и што разумеју који је смисао овог циркуса, то ме додатно ојачало да истрајем у свему ономе што радим и да наставим још јаче да браним српске интересе", написао је Додик на друштвеној мрежи Икс.

Додао је да је захвалан и свима у Србији и пријатељима који су уз Српску у тренуцима највећих притисака.

"Плаћени лобисти су у страху шта ће се десити када дође Трамп. Нико и не помишља да ће бити другачије, јер знају да је то једина шанса за Америку. Свет се мења, а Република Српска зна да ослушкује и прати и доноси најбоље одлуке за свој народ. Нећемо дозволити разарање институција и безвлашће. Хтели су да створе неред, да распакују Дејтон", навео је Додик.

На том путу, истакао је, једини проблем им је Српска и зато гледамо фарсу.

"Слушамо исте флоскуле о поштовању суверенитета, који тако лако газе када им одговара. А Српска је показала своју одлучност, као и сви њени представници и моћ народа не може и неће никада победити никаква сила, па чак ни она америчка", навео је Додик.

Ко је судија Сена Узуновић?

Према документима доступним Радио-телевизије Републике Српске судија Суда БиХ Сена Узуновић била је припадник тзв. Армије Рeпублике БиХ у 45. Брдској бригади из Неретвице као помоћник команданта за правне послове.

Ово је забележено у Записнику о узимању изјаве Тулић Хусније 1993. године што је заведено као "Војна тајна и строго поверљиво".

Међу присутнима су били Тулић Хуснија, давалац изјаве, Маџак Шорик, испред органа безбедности и помоћник команданта за правне послове Узуновић Сена.

РТРС је на свом порталу објавила факсимил докумената.

Судија Узуновић се јуче појавила као новоизабрани судија у предмету против председника Републике Српске Милорада Додика, а да одбрана и оптужени о томе претходно нису били обавештени. Такође, она је отворила поступак упркос захтевима одбране за њено изузеће, што су адвокати оценили као тешко кршење закона.

У Суду БиХ се против Додика води поступак због непоштовања одлука Кристијана Шмита, који у Републици Српској није признат за високог представника.

image