Србија и Балкан

Додик након прочитане оптужнице у Суду БиХ: Ни ја ни одбрана нисмо били обавештени о промени судије

Судија Суда БиХ Мирсад Стрика, који је до сада водио судски процес против председника Републике Српске и в.д. директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића, одлази у пензију па је поступак преузела судија Сена Узуновић
Додик након прочитане оптужнице у Суду БиХ: Ни ја ни одбрана нисмо били обавештени о промени судије© ATA Images

Нови судија Сена Узуновић дошла је са задатком, као да је имала унапред припремљене одговоре. И све указује и доказује да је ово политички процес, рекао је председник Српске Милорад Додик након одржаног рочишта у Суду БиХ по тужби за непоштовање одлука Кристијана Шмита, којег у Републици Српској не признају, јер није именован у Савету безбедности Уједињених нација.

"Морали смо бити упознати са променом судије. Ни ја ни одбрана нисмо били обавештени. То нема логике", рекао је Додик.

Рекао је да је из читаве оптужнице тужилаштво само читало онај део који се односи на њега, наводећи да, ако је одвојен процес, морала је да се направи нова оптужница.

"Они ће оптужницу за в. д. директора Службеног гласника Милоша Лукића сада читати одвојено. Ово је непоштовање права, људи који учествују у овом процесу. Још једна ствар мимо судија, јесте две истакнуте заставе у Суду БиХ, тзв. Армије БиХ и БиХ, без заставе Републике Српске, на шта сам их већ упозорио", изјавио је Додик.

Додик истиче, да су ово "небулозе" правне природе.

У Суду БиХ данас је прочитана оптужница у предмету против председника Републике Српске Милорада Додика и следеће рочиште заказано за 6. март.

Судија Суда БиХ Мирсад Стрика, који је до сада водио судски процес против председника Републике Српске Милорада Додика и в. д. директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића, одлази у пензију, о чему је РТ Балкан писао, па је поступак преузела судија Сена Узуновић.

Додикова одбрана је раније тражила изузеће седам судија, између осталих и Мирсада Стрике. Али, Суд БиХ је одбио овај захтев.

Узуновићева је данас била на рочишту председнику Српске Милораду Додику. У распореду суђења на интернет страници Суда БиХ стоји да је Узуновићева судија задужен за овај поступак.

У њеној биографији се, између осталог, наводи да је 1993. именована за судију Окружног војног суда у Мостару – Одељење Коњиц и ту дужност је обављала све до 1996. године.

На дужност судије Суда БиХ je ступила 8. августа 2022. године.

Адвокат Бубић: Тражили смо изузеће

У уводном делу читања оптужница против председника Српске Милорад Додика прочитана је и оптужница против в.д директора Службног гласника Милоша Лукића и тако је прекршен закон, истакао је адвокат Горан Бубић, бранилац председника Републике Српске.

Бубић је истакао да су ставили и захтев за изузеће судије Сенке Узуновић.

"Лукић није био у судници и то је кршење закона од стране и Суда и Тужилаштва", рекао је Бубић након рочишта.

Поновио је да је оптужница јединствен акт.

Вишковић: Сахрањена је демократска БиХ

Функционери из Републике Српске демонстративно су напустили судницу због бројних нелогичности, али и сумње у непристрасност новоизабраног судије Сене Узуновић.

"Напустили смо претрес у Суду БиХ, јер је нови судија наложила тужиоцу да, када чита оптужницу, прескаче део где се спомиње в. д. директора Службеног гласника Милоша Лукића, односно да само читају делове где се помиње председник Републике Српске Милорад Додик и то је нечувено", истакао је председник Владе Српске Радован Вишковић, додајући:

"Данас, овим поступком у Сарајеву, сахрањена је демократска БиХ."

Навео је да је и "ова институција, која себе назива Судом и Тужилаштвом БиХ, сахрањена данас".

"Ако смо ми робови страних службеника, који кроје ред на нашим просторима, не требају ни други припадници народа да очекују нешто боље. Ово ни у једној судници на свету не можете да доживите. Ово би могло бити штиво за цели свет, како се у једној земљи крше основне норме. Имамо данас новог судију, који је новоизабран, а који је плод стране амбасаде", истакао је Вишковић.

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је да у суду БиХ влада непрофесионализам, као да и да постоји сумња да је претходни судија у случају против председника Српске Милорада Додика био под притиском.

"Постоји сумња да је нови судија пристала да ради према налозима. Ово је нечувено. Шокирана сам и напустила сам ово суђење", истакла је Цвијановић.

Навела је постоји много нелогичности у поступку који се води против председника Српске.

"Прво су одбили да прихвате захтев за изузеће судије Мирсада Стрике, а онда се он сетио да иде за неколико месеци у пензију и лично тражио да га скину са овог предмета", навела је Цвијановић, додајући: "Да један судија дође и каже да нема објашњења зашто није промењена оптужница, када су већ раздвојени предмети. Да ли је ово нормално и реално?"

Суђење је напустио и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић.

"Нисмо могли да верујемо да је у току поступка промењен судија, за којег је тражено изузеће и Суд БиХ је то одбио", истиче Минић.

Када је реч о новој судији, Минић истиче да и ту постоји пристрасност.

"Она пристрасност која постоји јесте да је новоизабрани судија обављала политичку функцију. Додатни парадокс јесте да је ухапшен и председник Суда БиХ", наводи Минић и додаје да данашње суђење нема везе са правом и правним нормама.

"Молим све, ради будућности свих нас који живимо на овим просторима, да се укључе", истакао је Минић.

Професор права: Рочиште треба одложити

Професор Правног факултета у Бањалуци Витомир Поповић каже да, с обзиром на то да је на суђењу председнику Републике Српске Милораду Додику у Суду БиХ замењен судија, рочиште је требало да буде одложено.

Поповић је гостујући у специјалној емисији РТРС поводом суђења Додику рекао да није уобичајено да на прво рочиште дође нови судија и да одмах води поступак.

Коментаришући именовање судије Сене Узуновић за новог судију у поступку против председника Српске Додика, Поповић каже:

"Уобичајено је да се рочиште одложи и да се судија припреми, да се отклоне све дилеме које би постојале у вези промене судије у том поступку."

Тензично и испред суда

Пред Судом БиХ и данас су се окупили грађани и званичници који су пружили подршку председнику Републике Српске Милораду Додику.

Међу окупљенима испред комплекса правосудних институција БиХ били су српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, премијер Републике Српске Радован Вишковић, те министри у Влади Републике Српске Денис Шулић, Ален Шеранић, Зора Видовић, Петар Ђокић, вршилац дужности директора Службеног гласника Милош Лукић, као и потпредседница СНСД-а Сања Вулић.

Функционерима СНСД-а, чији је лидер Милорад Додик, али и новинарима, био је онемогућен улазак у Суд БиХ, указао је заменик министра одбране БиХ Александар Гогановић.

"Нисмо могли да уђемо да пружимо подршку председнику Додику", истакао је Гогановић.

Додао је да се данас не суди Додику, него сваком грађанину Републике Српске, а и самој Српској.

"Из Сарајава долазе поруке да ће се испред Суда БиХ десити инцидент. Ако се овде догоди иједан инцидент искључиво ће бити одговоран Суд БиХ и особа која је донела одлуку да не можемо ући у суд и на достојанствен начин пратити политички монтирано суђење Додику и на тај начин му пружити подршку", рекао је Гогановић.

image