Србија и Балкан

Додик: Није проблем у Уставу и закону, већ у мотиву

Аутори Дејтонског споразума, тиме и Устава, имали су у виду специфичност БиХ, њено наслеђе, комплексност односа. Водили су рачуна да тако уређена БиХ буде довољно комотна за сва три народа и два ентитета, указао је председник Републике Српске
Додик: Није проблем у Уставу и закону, већ у мотиву© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Измене изборног закона су значајне због очувања дејтонске БиХ и Устава, због принципа три конститутивна народа и два ентитета. За разлику од СДА, која је онемогућила једном народу да има представника, Република Српска инсистира на поштовању Дејтонског споразума из којег произилази Устав БиХ (анекс 4), поручио је председник Републике Српске Милорад Додик у свом ауторском тексту.

"Устав БиХ је умногоме копија Устава САД. У њега су уграђена и позитивна решења која су омогућавала ефикасно функционисање БиХ у оквиру бивше Југославије", пише Додик.

Пре свега, елемент "националног кључа", наводи председник Српске, спречавао је доминацију било којег народа над другим.

"Аутори Дејтонског споразума, тиме и Устава, имали су у виду специфичност БиХ, њено наслеђе, комплексност односа. Водили су рачуна да тако уређена БиХ буде довољно комотна за сва три народа и два ентитета", наводи Додик, указујући на корен проблема:

"О свему су водили рачуна, али су превидели спремност, пре свега СДА, али и неких других да злоупотребе и изиграју успостављени оквир. Никада СДА и њени сателити нису желели БиХ са три равноправна народа и два ентитета, већ земљу у којој би један народ био равноправнији од друга два."

Како Додик истиче, "прво су одузели право једном народу да сам бира члана Председништва, и готово половину постојања дејтонске БиХ један народ је представљао човек чије се упориште у том народу мери промилима", због чега је измена изборног закона неопходна.

"Зато данас говоримо о изменама Изборног закона, пре свега да бисмо спречили његову злоупотребу. Унапређење изборног процеса је нешто што апсолутно није спорно. Говоримо о промени Устава да бисмо спречили његово кршење", наглашава председник Републике Српске.

Према Додиковим речима, Република Српска има мотив да се Устав поштује, да БиХ функционише као земља у којој су Срби, Бошњаци, Хрвати и остали равноправни. У којој се представници народа договарају како да живот учине бољим.

"Мотиви неких су да доминирају над другима и да намећу решења. Значи, нису проблем Устав и закони, проблем је у мотивима", наглашава Додик.

image