Србија и Балкан

Немачки министар одбране у Србији: Забринут сам за Западни Балкан, шаљемо још војске на КиМ

Писторијус је претходних дана боравио у Приштини и Сарајеву, док ће данас бити у посети Београду
Немачки министар одбране у Србији: Забринут сам за Западни Балкан, шаљемо још војске на КиМGetty © Kay Nietfeld

Немачки министар одбране Борис Писторијус изјавио је уочи посете Београду да је забринут што је ситуација на Западном Балкану последњих месеци у више наврата била обележена тензијама, посебно осврћући се на Косово и Метохију и Босну и Херцеговину, а заборављајући да каже колико је Берлин допринео таквој ситуацији.

Подсетимо, Берлин политички подржава Приштину, а у БиХ немачки политичар Кристијан Шмит, без одлуке УН, врши функцију високог представника.

"Једно од тежишта нашег међународног управљања кризама је Западни Балкан. Зато ми је битно да стекнем личне увиде у рад наших војника у оперативним контигентима на Косову и у БиХ", рекао је Писторијус за "Блиц".

Поручује да Немачка жели да допринесе стабилизацији у региону, иако је та иста Немачка послала своје војнике на ове просторе.

Подсећа да ће од априла Берлин послати додатне снаге на Косово, говорећи да су оне "неопходне".

"Тиме значајно повећавамо наш контингент са тренутно око 70 војника на око 250. Истовремено, важно је нагласити да војска може да допринесе решењу, али га сама не може постићи", наводи.

Писторијус каже да је ситуација на КиМ тренутно мирна, али да је и даље подложна "краткорочним ескалацијама", док је више забринут за БиХ.

"У Босни и Херцеговини ситуација може да ескалира због провокативне реторике и провокативних потеза појединих политичара. Стога заједно са нашим партнерима помно пратимо ситуацију и у стању смо да брзо реагујемо, што смо и показали крајем прошле године", додаје Писторијус.

Говорећи о потезима Приштине, немачки министар понавља исто што и сви представници Запада: криве су обе стране.

"Као и у сваком сукобу, никад није само једна страна крива. Обе стране треба да преиспитају своје досадашње зацементиране позиције. Јасно стављам до знања свима са којима разговарам на свом путовању да провокације никада нису од помоћи", наводи он.

На питање о одлуци да динар буде укинут на КиМ, Писторијус каже да је у питању "сукоб два гледишта".

"С једне стране, уредба представља примену косовског устава, а са друге стране, српски устав предвиђа динар као једино средство плаћања. Јасно ми је да српски део становништва, посебно на северу Косова, и даље зависи од употребе српског динара. За промену је потребно време. И то време треба себи дати, како би се дијалогом дошло до решења. Мислим да и овај конфликт треба решавати за преговарачким столом у оквиру мировног дијалога који води ЕУ. До тада се мора избећи ескалација због исхитреног деловања", поручује.

Иако је Србија војно неутрална, тврди да примећује све већу оријентацију Србије ка западу када су у питању системи наоружања и опрема, наводећи набавку хеликоптера "ербас Х145" и француске комуникационе уређајима "Талес".

"Поздрављамо ову оријентацију и желели бисмо да наставимо да подржавамо Србију у изградњи њених борбених капацитета за повећање сопствене одбрамбене спремности. Али, јасно је такође да би наши напори били значајно поједностављени када би дијалог о нормализацији у региону напредовао брже", каже немачки министар одбране.

Писторијус је претходних дана боравио у Приштини и Сарајеву, док ће данас бити у посети Београду. Он ће се током дана састати са председником Србије Александром Вучићем.

image