Србија и Балкан

Шта ће НАТО у Сарајеву: Дисциплиновање Републике Српске и антируско лобирање

На састанцима са Алијансом, бошњачки представници поново су у питање довели неутралност БиХ
Шта ће НАТО у Сарајеву: Дисциплиновање Републике Српске и антируско лобирањеwww.globallookpress.com © Ddp Imageshannibal Hanschke/Keystone Press Agency

Мистерија око тога шта ће бити теме разговора на састанцима делегације НАТО-а која је тренутно у званичној посети Сарајеву, сада је већ нешто јаснија, и сазнаје се да је на "репертоару" и спољнополитичка оријентација БиХ, или како би неки то рекли "дисциплиновање Републике Српске".

Јер, Русија и Република Српска, како се показало, заједничка су болна тачка како представницима овог савеза, тако и њиховим бошњачким домаћинима.

Тако РТРС пише да је су низ састанака са представницима институција на заједничком нивоу обележили политички испади бошњачког члана Председништва Дениса Бећировића, који је самоиницијативно, без усаглашеног става Председништва пожурио да НАТО гостима каже како БиХ није неутрална, већ опредељена и да је њен стратешки циљ пуноправно чланство у НАТО-у.

Из Републике Српске категорички одбацују изјаве Бећировића и подсећају да од 2017. године постоји резолуција о војној неутралности, те да је сарадња са НАТО-ом у складу са програмом реформи из 2019. који не прејудицира чланство БиХ у овој алијанси.

С ким је Бећировић то усагласио, није познато. Јер је став Републике Српске по том питању је јасан - неутралност.

"О неутралности ми не можемо говорити. То не постоји. Каква неутралност? Зар може нижи ниво власти, неовлаштен и ненадлежан, да кроји државну политику БиХ - рекао је Бећировић", а пренео РТРС.

Ипак,  Устав БиХ је јасан. Без сагласности ентитета, у овом случају Републике Српске, нема ни званичног става БиХ.

"Став Републике Српске је јасан, опредељени смо за сарадњу и задовољни што је и самим Програмом реформи указано да се њиме не прејудицира чланство у НАТО. С друге стране, ни НАТО не врши притисак око чланства, и на жалост појединих из Федерације, и њихови скорашњи коминикеи су били прилично избалансирани јер су свесни да о том питању не постоји јединствен став у оквиру БиХ", каже Жељка Цвијановић, српски члан Председништва БиХ.

Одговор Бећировићу стигао је и из руске Амбасаде. За став бошњачког члана Председништва кажу да је његов лични и да не искључују могућност да га хваљени "доказани пријатељи" изненада разочарају.

"Господину Бећировићу се очигледно не свиђају 'руски играчи' у БиХ, али веома је приметна његова страсна жеља да буде амерички играч. Како народ каже, бујрум", навели су из Амбасаде Русије.

Руска Федерација и Република Српска нашли су се на удару делегације НАТО-а и током састанка са појединим члановима Савета министара.

"НАТО је забринут због реторике поделе и сецесионизма у БиХ, као и злоћудног утицаја Русије", сматра заменик генералног секретара НАТО-а.

Међу члановима Савета министара био је и министар безбедности Ненад Нешић.

Јасно је указао на став Републике Српске. Војна неутралност, суверенитет без уплитања странаца. И на оптужбе о сецесионизму, Нешић је имао конкретан одговор.

"Нико не говори о сецесији него да је сецесија реакција на акцију која се зове унитаризам. Да ми из Републике Српске желимо поштовање Дејтонског мировног споразума, да желимо уставни поредак и да желимо да задржимо надлежности које Република Српска има по Дејтонском мировном споразуму и то је све што ми у овом тренутку желимо", поручио је Нешић.

За познаваоце међународних односа и геополитике нема спора. Примарни циљ доласка НАТО делегације али и помоћника америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Џејмса О'Брајена јесте покушај дисциплиновања Републике Српске.

"Ово је удар на Републику Српску. Они су дошли са захтевом да БиХ што пре уђе у НАТО. То Република Српска неће дозволити", тврди професор геополитике Срђан Перишић.

Посета делегације Северноатлантског савета и ставови изнесени само су увертира за долазак Џејмса О'Брајена у дводневну посету Сарајеву. Ове две посете Бећировић је оценио као најважније у овој години.

image