Србија и Балкан

РТ Балкан анализа: Ко спрема ликвидацију Додика?

Највећа опасност председнику Републике Српске прети у Сарајеву, где се против њега води монтирани процес због непоштовања одлука лажног високог представника
РТ Балкан анализа: Ко спрема ликвидацију Додика?© Tanjug/AP Photo/Radivoje Pavicic

Председник Републике Српске Милорад Додик је угрожен, а претње његовим убиством треба озбиљно схватити, упозоравају саговорници РТ Балкан, након изјаве шефице посланичког клуба СНСД-а Сање Вулић да су добили "одређене информације" из круга америчке амбасаде да се спрема атентат на Додика.

Министар унутрашњих послова РС Синиша Каран, с друге стране, уверава да МУП Српске већ дужи временски период "предузима низ мера и радњи на заштити председника Додика, чиме гарантује његову безбедност".

На свакодневном нивоу се, каже, процењују његова угроженост и заштита, а на основу оперативних сазнања и размене информација са другим полицијским агенцијама анализирају се све потенцијалне претње.

Да ли је, међутим, заштита МУП-а довољан гарант безбедности председника Републике Српске?

Вулићева је, наиме, као потенцијалну локацију могућег напада на председника Републике Српске означила управо Суд БиХ, у коме се против Додика тренутно води монтирани процес због непоштовања одлука лажног високог представника Кристијана Шмита, наводећи да су стабла испред тог објекта "посечена тачно за снајперски поглед".

"Имајући у виду да је Веће суда БиХ одбило да се процес води у надлежном суду у Бањалуци у Републици Српској, те уз чињеницу да се процес води по непостојећем закону, оном који није донела Парламентарна скупштина БиХ већ самопроглашени ауторитет Шмит, сумња свих нас је оправдана. Испред Суда БиХ су посечена сва стабла дрвећа, што додатно појачава сумњу. То нису била стара и нездрава стабла", појашњава Вулићева за РТ Балкан.

И стручњак за безбедност Џевад Галијашевић уверен је да је Додик у највећој животној опасности управо кад иде на то суђење у Сарајеву.

"То је простор на коме је веома тешко гарантовати безбедност од снајперског напада или од постављених експлозивних направа. МУП Српске ту не може да делује јер је то подручје Федерације", указује саговорник РТ Балкан.

Информације о томе да неко планира напад на Додика стижу у тренутку док, како Галијашевић указује, Сарајево прети Додику, док се стигматизују и Република Српска и српски народ.

Вехабијски потенцијали су велики, у БиХ се налазе повратници са сиријског ратишта, а терористичка мрежа, према речима нашег саговорника, никада није демотирана.

"Све то треба узети у обзир, заједно са чињеницом да се стално позива на уништење Српске, и са начином на који иступају поједине америчке дипломате и Кристијан Шмит. То су све околности које стварају атмосферу за извођење једног таквог напада", указује Галијашевић.

Деловање Шмита али и поруке америчког државног секретара за европске и евроазијске послове Џемса О'Брајена који је пре неколико дана изјавио, између осталог, да БиХ није унија, да је имовина државна, и да је погрешан став да СБ УН мора да именује високог представника – према тумачењу Галијашевића, позив су на ликвидацију Додика.

"Мислим да су Американци информацију о припреми атентата открили само зато што прижељкују један такав расплет, а не желе да они буду оптужени да су учествовали у организацији таквог терористичког акта", тврди наш саговорник.

Упркос тој "предострожности", тешко да су Американци потпуно успели да оперу руке од оваквих оптужби. Министар спољне трговине и економских односа у Савету Министара Сташа Кошарац, прстом упире управо у Бајденову администрацију.

"Специфична је ситуација и врло смо опрезни. У Сарајеву се ништа не дешава сасвим случајно и наивно. Можемо рећи да нападе на председника и политичку репресију врши америчка администрација. И то је додатно појачано доласком помоћника државног секретара САД Џејмса О'Брајана", навео је Кошарац.

Додика, међутим, како оцењује Галијашевић, угрожава и постојање "паралелног безбедносно-обавештајног система који СДА држи још од почетка рата".

"Заједничка Обавештајно-безбедносна агенција уствари је само наставак АИД-а, односно Агенције за истраге и документацију, тајне службе Алије Изетбеговића, и њихови кадрови су буквално преплавили ову службу. А систем АИД-а не можемо потценити, с обзиром на то да је био способан и да 11. септембра 2011. године учествује у организацији напада на САД.  Ти кадрови су контраобавештајна заштита свих организованих вехабијских структура које желе смрт Додику, и који имају потенцијал да угрозе његову безбедност", закључује Галијашевић.

Република Српска би зато морала да врати своју обавештајну службу, да прикупља податке и да кроз њихову анализу гарантује сигурност и заштиту Додику, каже наш саговорник, истичући да је тренутни механизам "крњи" у области обезбеђивања безбедности.

"Удар на Додика је рушење државе, директно изазивање рата. Мислим да све ово што је О' Брајен урадио и што Шмит ради заправо спречавање Бошњака и Срба да се договоре. А, суђење у коме су сва судијска и тужилачка структура, па и председник Суда Бошњаци, је креирање сукоба Срба и Бошњака. Ту треба тражити разлог зашто су Американци доставили информацију да је Додику угрожен живот. Од кога – од терориста наравно. Не прете Додику Хрвати, него Бошњаци", уверен је Џевад Галијашевић.

Све чешћи напади на Србе повратнике у ФБиХ, као и претње путем друштвених мрежа званичницима и појединцима Српске указују да је стање у БиХ за Србе алармантно, истиче шеф посланичке групе СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Сања Вулић, а са њом је сагласан и премијер Радован Вишковић који такође наводи да га не би чудило да у таквој атмосфери неко потегне и оружје.

"Правосуђе у БиХ и западне силе желе имовину РС због богатих руда на подручју Лопара, Добоја, Мркоњића, Језера и показују зашто се ради на распакивању Дејтонског мировног споразума – отимању имовине. А, у случају супротстављања, које је најгласније код председника РС Милорада Додика, спремни су и на проливање крви. За природно богатство БиХ, западним силама и њиховим савезницима у правосуђу БиХ ништа није свето", закључује Вулић.

Америчка амбасада у БиХ одбацила је тврдње Сање Вулић као "апсурдне".

"Ови наводи су апсурдни, потпуно неутемељени и неодговорни", навели су за РТРС из Амбасаде.

image