Србија и Балкан

Да ли се спрема удар на Српску? О'Брајен подржао Шмита и његову примену "бонских овлашћења"

Председник Републике Српске Милорад Додик о посети О'Брајена каже да је реч о "човеку који воли да каже да је Дејтонски споразум изашао из његовог пера"
Да ли се спрема удар на Српску? О'Брајен подржао Шмита и његову примену "бонских овлашћења"Getty © Alex Wong / Staff

Помоћник америчког државног секретара Џејмс О`Брајан састао се данас у Сарајеву са члановима Председништва БиХ, где се појавио у друштву амбасадора САД у БиХ Мајклом Марфијем.

У згради Председништва угостили су га председавајући Председништва БиХ, представник Хрвата, који је у то државно тело изабран гласовима Бошња, Жељко Комшић, српски члан Жељка Цвијановић и бошњачки Денис Бећировић.

Претходно О`Брајан је разговарао са високим представником у БиХ Кристијаном Шмитом, који у Републици није признат, а из Амбасаде САД је саопштено да је амерички званичник подржао активности немачког дипломате и наметање његових одлука, односно примену тзв. "бонских овлашћења".

Како је из Амбасаде САД саопштено на Иксу, О`Брајан је потврдио снажну америчку подршку високом представнику и његовом, како се наводи, коришћењу "бонских овлашћена" за "спровођење и одбрану Дејтонског мировног споразума, подршку БиХ и њеним институцијама, као и обезбеђивање функционалности тих институција", те "сузбијање хушкачке реторике и деловања усмерених на њихово поткопавање".

Додик: Српска ће пружити руку свима, али неће подићи руке ни пред ким 

Председник Републике Српске Милорад Додик о посети О'Брајена каже да је реч о "човеку који воли да каже да је Дејтонски споразум изашао из његовог пера".

"За нас ће то бити прилика да видимо да ли Стejт департмент жели поздравити позитивне трендове и договоре политичких представника у БиХ или ће по узору на њихову амбасаду покушати да те трендове зауставе. То ће бити прилика да видимо да ли сила, што САД јесу, жели БиХ као суверену или поданичку структуру", написао је Додик на Иксу.

Додик наводи да је писац Дејтонског споразума могао да сведочи деценијама успешне изградње мира и прогреса на његовим темељима.

"Писци Дејтонског споразума разумели су да је неопходно једно правило које влада свима - да нема наметања воље једног народа другима, тј. да је потребан договор сва три. Сав реалан напредак дугујемо нашим договорима на основу тог правила", наводи Додик.

Он каже да се годинама прогрес у БиХ онемогућава жељом неких центара и политика да се наметне ново правило, које у преводу значи - један народ да влада другима. То је било, како каже, немогуће у 20. веку и остаје немогуће и у 21. веку ако се жели стабилност, развој и пут напред.

"Република Српска жели да се појачају позитивни трендови и жели разговоре и договоре унутар БиХ. Не пристајемо и нећемо пристати на наметања. Подржавамо Устав БиХ, дакле уставну БиХ и одбацујемо вануставну, наметнуту БиХ. Дакле, БиХ ће бити уставна, или је неће бити. Оваква каква је сада боље да не постоји. Улози странаца мора доћи крај", истиче Додик.

Додик је рекао да БиХ припада Србима, Бошњацима, Хрватима и осталима.

"Никоме више и никоме мање од других. Писац Дејтона би то морао да зна. Суверена земља је само она која припада себи, у БиХ то значи конститутивним народима. Република Српска пружиће руку сарадње свакоме и неће подићи руке предаје никоме", рекао је Додик.

Подсећамо, Кристијан Шмит није признат у Републици Српској јер његово именовање није потврђено у Савету безбедности УН како је то предвиђено Дејтонским мировним споразумом.

image