Србија и Балкан

Велики кашаљ доноси промене за вртиће и школе: Хоће ли невакцинисана деца моћи у колектив?

Да ли ће се Београд угледати на свог јужног суседа Скопље у којем су, осим проглашења епидемије, тражили да се невакцинисана деца не шаљу у вртиће
Велики кашаљ доноси промене за вртиће и школе: Хоће ли невакцинисана деца моћи у колектив?Getty © Alona Siniehina

Број оболелих од великог кашља на територији главног града Србије у последњих пет година кретао се од 29 регистрованих случајева током 2018. године, 14 случајева 2019, преко три случаја 2020, до два случаја 2021. У 2022. години није било пријављених оболелих од пертусиса. За разлику од прошле године, када је укупно пријављено око 50 случајева оболелих, до те незавидне бројке до сада смо дошли у само једној недељи у фебруару 2024.

Наиме, према последње доступним подацима Градског завода за јавно здравље Београд, у српској престоници је у претходној седмици од 5. до 11. фебруара регистрован чак 51 новооболели.

Упоређујући овај статистички пресек са, на пример, оним у Северној Македонији, која има три пута мање становника од Србије и исто толико мање заражених, види се да су са само 14 случајева "магарећег кашља" или "болести од 100 дана" у Скопљу већ предузели одређене мере – Комисија за заразне болести те државе препоручила је проглашење епидемије великог кашља у главном граду и забрану пријема у вртиће за невакцинисану децу. Такође, предложили су продужетак радног времена за вакциналне пунктове широм града.

Шта ће Србија и Београд предузети овим поводом, РТ Балкан покушао је да сазна у Заводу за јавно здравље Београд и Институту за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", на чију препоруку Министарство здравља треба да донесе одлуку о проглашењу епидемије у земљи.

"Ми смо у Београду пријавили епидемију великог кашља још у децембру, а пријавом епидемије констатује се стање ствари и спроводе се блаже мере, као што је "чешљање" вакциналних картона у домовима здравља, позивају се родитељи на обавезну имунизацију непотпуно вакцинисане или невакцинисане деце и сл.", објашњава нам саговорник из београдског Завода за јавно здравље.

Проглашење епидемије, с друге стране, спроводи се кад је угрожена национална безбедност становништва.

"Тако је било за време ковида, или када се јави болест које дуго није било, попут вариоле вере. Тада држава има право да доноси много ригорозније мере, али не може се одрадити без института 'Батут' и ресорног министарства", наводи наш саговорник.

Што се београдских општина тиче, присуство пертусиса регистровано је на територији свих општина, а највећи број оболелих је на територији ГО Земун – 164 (20,1 одсто). Велики број оболелих се такође региструје на територији ГО Вождовац – 122, ГО Звездара – 81, ГО Чукарица – 80 и ГО Палилула – 80.

Др Оливера Тодоровић, начелница педијатрије ДЗ Палилула, рекла је да су прошле недеље за само један дан имали 1200 деце на прегледу.

"Старија школска деца доносе млађој, али и вртићи као колектив су места где се шири зараза, као и школе, али то је уобичајено за ово доба године. Једино нисмо очекивали повећан број деце оболеле од великог кашља. Нажалост, ту су најугроженији најмлађи – одојчад која нису примила ни једну или једну дозу вакцине. Број вакцинисаних од пертусиса је око 90 посто пред школу, а у другој години 86 посто што је свакако недовољно", испричала је она и додала да се нада да ће пик кренути да слаби за време празника, од 15. до 19. фебруара. 

На питања да ли ће и наша држава предузети одређене кораке попут оних које планирају у Скопљу, поготово када се зна да је реалан број оболелих три пута већи од пријављеног, министарка здравља Даница Грујичић одговора да ће то вероватно бити тема заједничког састанка институција које су надлежне за та питања.

"Деца која нису вакцинисана по обавезном календару имунизације, а уредно иду у школу, вероватно ће бити тема заједничког састанка за републичку стручну Комисију за имунологију, педијатрију и инфективне болести. Ми ћемо гледати да управо од ове три републичке стручне комисије формирамо Национални тим за вакцине", рекла је Грујичић и додала да ће с тим у вези заседати следеће недеље, када ће донети одлуке о доношењу посебних процедура, закона и правилника. 

Да ли се повећао обухват имунизованих после позива "Батута" на "чешљање" вакциналних картона деце и ученика у домовима здравља и колико је Санитарна инспекција ресорног министарства написала пријава против родитеља, нисмо успели да сазнамо до објаве овог текста.

image
VV inauguration
banner