Србија и Балкан

Фон Крамон осудила потезе приштинских власти; Гренел: Ако то она каже, то је онда веома лоше

Реагујући на изјаву Фон Крамон да је Европска унија сама свој газда и да не треба нико да говори њеним челницима са ким и када могу да се састану, Ричард Гренел је то описао као лош знак
Фон Крамон осудила потезе приштинских власти; Гренел: Ако то она каже, то је онда веома лошеwww.globallookpress.com © Jelinek, Hubert, via www.imago-i/www.imago-images.de

Бивши амерички изасланик за Западни Балкан Ричард Гренел оценио је вечерас да, "када је Виола фон Крамон забринута за деловање владе Аљбина Куртија, онда је то веома, веома лоше".

Гренел је то написао на друштвеној мрежи Икс пошто је посланица Европског парламента и известилац за Косово и Метохију у ЕП Фон Крамон поручила је да је дубоко разочарана и забринута због акција приштинских власти, које, како је рекла, "имају директне и негативне последице на етничке Србе и остале заједнице на Косову".

Реагујући на критике заменика премијера привремених приштинских институција Бесника Бисљимија упућених специјалном изасланику ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку због састанка у Бриселу са представницима Националног конвента о Европској унији из Србије, Фон Крамон је рекла да је ЕУ сама свој газда и да не треба нико да говори њеним челницима са ким и када могу да се састану.

"Господин Лајчак се неколико пута сусрео са свим учесницима који могу да допринесу нормализацији односа између Косова и Србије. Ова посета НКЕУ (представника Националног конвента о Европској унији из Србије) је у складу са тиме. Они нису гласноговорници председника Србије Вучића, већ независна НВО која подржава мултиетничке пројекте и неуморно ради на интеграцији унутар Косова", навела је Фон Крамон у саопштењу које је објавила на платформи Икс.

Она је додала да су овакве изјаве (Бисљимија) не само лажне, већ и опасне јер стављају мету на појединце и њихове организације.

"Кључно је да мултиетнички карактер Косова буде очуван, цењен и подржан. То је суштина која је уметнута и у Ахтисаријев план/устав Косова, на основу чега је Запад признао Косово", додала је Фон Крамон.

Бисљими је претходно оштро критиковао Лајчака јер у својој објави о састанку са представницима Националног конвента ЕУ није споменуо да се ради о НКЕУ из Србије, иронично наводећи да је то још једна демонстрација Лајчаковог, како је написао, "фер" и "неутралног приступа" странама у процесу нормализације односа.

Он је то објавио након што је Лајчак у уторак на свом налогу на платформи X саопштио да је имао врло користан састанак са представницима НКЕУ у Бриселу за који је рекао да је увек од помоћи "чути гласове са терена", и уз то објавио фотографију са састанка.

Бивши амерички изасланик за Западни Балкан Ричард Гренел назвао је изјаве заменика Бисљимија "нападом" на Лајчака.

"Јао. Човек Аљбина Куртија, Бесник Бисљими, сада напада Лајчака", написао је Гренел на свом налогу на Иксу.

image