Србија и Балкан

Фон Крамонова сумња у скоро учлањење "Косова" у Савет Европе: Неприхватљиво да оно постоји без Срба

Известилац Европског парламента за тзв. Косово затражила хитност у спровођењу договора о нормализацији односа Приштине и Београда због избора у Вашингтону и Бриселу
Фон Крамонова сумња у скоро учлањење "Косова" у Савет Европе: Неприхватљиво да оно постоји без Србаwww.globallookpress.com © Jelinek, Hubert, via www.imago-i

Известилац Европског парламента за тзв. Косово, Виола Фон Крамон, изразила је сумњу према евентуалном учлањењу "Косова" у Савет Европе (СЕ) у скорије време, али и подвукла да верује у његову мултиетничност, те да не би било прихватљиво да остане без Срба.

"Постоје одређени принципи у Савету Европе и оно што сам до сада прочитала од правних анализа је то да у теорији, на папиру, правни оквир је ту, дакле није лоше оно што пружа Устав, али спровођење и остваривање уставног оквира је у кашњењу. Тако је са случајем (манастира) Дечани... то је само један случај, али не треба да се потцени, зато што се слобода вероисповести и пресуде Уставног суда узимају врло озбиљно од стране Савета Европе. Мислим да је ово нешто што се може лако исправити, ако би влада имала политичку вољу да коначно дође до неког предлога како да се то учини то", рекла је Фон Крамонова у интервјуу за емисију "Слободно српски".

Избори у Вашингтону и Бриселу траже хитност од БГ и ПР

Она упозорава да је ово изборна година у Европској унији и да је потребно хитно решавати нагомилане проблеме, посебно када је реч о нормализацији односа Приштине и Београда.

"Мислим да је француско-немачки предлог да се дође до било какве врсте споразума добар предлог и ја сам се надала да ће то бити основа за брзо спровођење и да исто тако анекс дозвољава свакој страни да спроведе свој део што је могуће брже због онога што сам рекла, хитности, због избора у Вашингтону и Бриселу. Тако да ја овде не видим вољу за спровођење, него вољу да се чека док друга страна спроведе прве кораке. Ја не мислим да је то веома корисно", подвукла је Виола Фон Крамон.

Сматра да су мере које је ЕУ увела према тзв. Косову због начина решавања кризе на северу КиМ оштре, и оправдане, али у неку руку и неправедне.

"У поређењу с тим како се ради са Београдом, чини се да је веома неправедно, неоправдано за много људи овде. Оно што сам разумела од људи који су били врло блиско укључени у мајске ескалације насиља, постоји велико разочарање тиме како се премијер Курти, како се влада бавила овом кризом. То није било изазвано страним узроцима, него је углавном изазвано локалним лошим управљањем. Блиндирана возила испред општинских зграда, стамбених зграда, обданишта... Тако да кад сам ја била тамо, разговарала са људима и била сам веома збуњена и иритирана тим оштрим мерама", критична је Фон Крамонова.

Влада тзв. Косова би, према њеним речима, требало да покаже да је заиста заинтересована да допре до Срба, без обзира да ли живе на северу, на југу или негде другде.

"Мислим да је у нашем интересу да имамо и да останемо у мултиетничком друштву и да сваки грађанин има право, исто право, једнако право за све – на језик, на образовање, на здравство, пасоше, итд. Дакле, то је за мене једно начело и онда треба да видимо такође на северу, за људе који живе тамо, да политичари раде у њихово име, у њиховом интересу. Према томе, треба нам овде више различитости, требају нам више понуда од грађана да постану политичари, треба нам више партија, треба нам више плурализма", рекла је европски известилац.

Она је истакла као неприхватљиво да тзв. Косово постоји без Срба.

"То није прихватљиво, зато што када је међународна заједница подржала људе на 'Косову' било је јасно да она треба да буде, постане и остане мултиетничка држава, демократска мултиетничка држава, разнолика држава, и то је у уставу, и то је споразум са међународном заједницом, тако да је у нашем интересу да држимо ове критеријуме на месту", закључила је она.

image