Србија и Балкан

Рама: Приштина да не предузима никакве кораке без САД; Блинкен: Не враћамо се у прошлост

Неки гласови могу се добити одлукама које нису договорене са Американцима, али будућност- никако, поручио албански премијер
Рама: Приштина да не предузима никакве кораке без САД; Блинкен: Не враћамо се у прошлост© Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

Албански премијер Еди Рама изјавио је данас да Приштина не треба у будућности да предузима никакве кораке у дијалогу Београда и Приштине без претходне консултације са САД.

"Ниједан корак напред у дијалогу не треба предузети без консултација и координације са америчким партнерима. Неки гласови могу се добити одлукама које нису договорене са Американцима, али будућност, никако", рекао је Рама током заједничке конференције за медије са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном у Тирани.

Он је рекао да без САД и њихових партнера тзв. Косово не би било, према његовим речима, независно.

"Добро је да Албанци не забораве да без САД не би било независне државе Косово и да интерес САД у овом региону, а посебно интерес за несметано одвијање послова у Албанији и на Косову није интерес неког другог'", рекао је Рама, додајући да је са Блинкеном разговарао о дијалогу Београда и Приштине.

Данас раније, албански премијер је рекао да би Албанија стала у одбрану такозваног Косова, ако се исцрпе дипломатске опције и употреби оружје, додајући да се моли да до те ситуације не дође.

Блинкен: Дијалог под посредством ЕУ једини прави пут за Београд и Приштину

Дијалог под посредством Европске уније једини је прави пут за Београд и Приштину, изјавио је данас у Тирани амерички државни секретар Ентони Блинкен.

"Када сам почео да радим у Стејт департменту, изазов је био Балкан, Босна и Херцеговина, па Косово. Ми смо заиста људи који сматрају да се не можемо вратити у прошлост. Из тог разлога, ми пружамо подршку свим напорима да се унапреде међусобни односи и европске интеграције", рекао је Блинкен током заједничке конференције за медије са албанским премијером Едијем Рамом.

Блинкен је честитао Албанији на, како је рекао, улози те земље у регионалној стабилности и интеграцији, преноси "Албанијан пост".

Подсетимо, председник Вучић је на церемонији доделе ордења поводом Сретења и Дана државности реаговао на Рамине претње

"Данас се из једне суседне државе чуло да уколико неко нападне Косово, а не знам ко би нападао Косово и како то изгледа, Албанија то неће да дозволи и биће на тој страни. Да сам било шта слично изговорио, а после такве језиве изјаве могли сте само да чујете гласно ћутање, толико гласно да је непријатно то ћутање, нико реч није изговорио на такве изјаве", рекао је Вучић и додао: Замислите да је то неко од нас рекао?"

image