Србија и Балкан

Немац оцрнио Дан државности у Београду: "Роте, није ти сметао споменик Куртију у Подујеву?"

Председник Одбора за спољне послове немачког Бундестага Михаел Рот прокоментарисао је прославу Дана државности у Београду наводећи да Србија све више личи на аутократију, на шта је реаговала председница Владе Србије Ана Брнабић наводећи да је Рот заслепљен пристрасношћу
Немац оцрнио Дан државности у Београду: "Роте, није ти сметао споменик Куртију у Подујеву?"© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Док је Србија славила Дан државности, 220 година од Првог српског устанка и 189 година од Сретењског устава, низом манифестација, већина грађана је уживала у нерадним данима али и бројним спектаклима, попут ватромета, светлосним ефектима, прелету дронова у више градова Србија.

Мултимедијални програм поводом Дана државности "Оживљавање" красио је Стари двор, здања Института Сервантес, као и оближњи Народни музеј Србије и Народно позориште.

Наравно, нашао се неко коме је српски патриотизам засметао.

Председник Одбора за спољне послове немачког Бундестага Михаел Рот поделио је на Иксу снимак из Београда, који већ три дана кружи друштвеним мрежама, настао 15. фебруара, на коме је приказан део поменутог славља на Тргу Републике, где се налази Народни музеј.

Наиме, на снимку који је објавио забележен је тренутак када је на Народном музеју пројектована 3Д анимација, а улична расвета је била угашена ради боље видљивости. У том тренутку на разгласу је пуштен говор председника Србије Александра Вучића са прославе у Старом двору, што је, очигледно, засметало Ротовом истанчаном укусу за демократију.

Јер, ко још преноси говор председника на Дан државности? 

Уз објављен видео, што му је послужило као непобитан доказ, Михаел Рот је написао да Србија све више личи на ауторитарни режим.

"Председник Вучић држи говор на Дан државности, који се уживо преноси преко звучника на београдском главном тргу. Драги пријатељи у Европској унији и САД, кажите ми, да ли се ово дешава у било којој другој демократији", упитао је немачки политичар.

Реагујући на овакво опхођење према прослави великог и значајног празника за Србе председник Србије је рекао да је Михаел Рот један од највећих србомрзаца у Европи.

"Када Курти себи подигне споменик у Подујеву то је ваљда демократски и доказ врхунца владавине права по Роту и Шидеру и ђиласовској опозицији. Поносан сам и на ватромет и на изложбе и поставке музеја и организацију прославе Сретења", рекао је Вучић.

Реаговала је и премијерка Србије Ана Брнабић поручивши да је немачки политичар заслепљен пристрасношћу, која га истовремено, како је додала, дискредитује.

"Овако то изгледа када вас пристрасност заслепи. Михаел Рот је некада био један од оних политичара који су два, или чак три пута проверавали информације пре него што их објаве (или поделе). Онда је његова пристрасност према Србији и Александру Вучићу постала толико јака и очигледна да је почео да верује у све што одговара његовом погледу на стварност. Отуда и твит испод који представља школски пример лажних вести и кампање дезинформација. Срамота", објавила је Брнабић на мрежи Икс, где је приложила Ротову објаву.

Подсетила је да истовремено, када је откривен споменик Аљбину Куртију у Подујеву, 14. фебруара, Рот није питао да ли се то дешава у некој другој демократији - да се открије статуа особе која је жива и још на функцији.

"То није био знак диктатуре или једноставног недостатка елементарне пристојности? Не. Зато што су то урадили људи које Михаел Рот подржава. Закључак: таква очигледна пристрасност не само да вас заслепљује, већ вас дискредитује'', истакла је председница Владе Србије.

image