Србија и Балкан

Поскупела и припрема за малу матуру: За приватне часове и више од 100.000 динара

Фонд часова за сваки предмет појединачно је 40, а уколико се дете припрема само из једног предмета цена је од 20.000 динара, за два 45.000, а за три предмета од 60.000 динара. У појединим школама припрема кошта и више од 100.000 динара
Поскупела и припрема за малу матуру: За приватне часове и више од 100.000 динараGetty © Joe Raedle

Председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић рекао је да је постао тренд међу родитељима да узимају приватне часове деци за припрему мале матуре и да за то издвајају велике суме новца, јер припрема за сва три предмета може да кошта и више од 100.000 динара. Он напомиње да родитељи мисле да ће тако имати бољу и квалитетнију контролу нам дететом и његовим учењем.

"Приватни часови су, нажалост, поскупели са растом цена. У просеку се цена креће негде од 1.500 динара за један школски час или 2.500 за два школска часа. То је цена коју наплаћују квалитетни наставници", рекао је Антић.

Међутим, како објашњава Антић, оно што није добро је што родитељи плаћају наставнике сличних струка, на пример за математику програмере, ИТ стручњаке или машинце.

"Они сигурно знају математику, али педагошки приступ је сасвим другачији. Од увода, преко разраде, до закључка, то је сасвим другачији план од оних наставника који раде у основној школи и који припремају ђаке", указује Антић.

Он напомиње да и школе, општине и разна удружења организују припремну наставу, која је најчешће бесплатна.

"У школи је то углавном шести час или седми час, између смена. Некада буде од четири сата поподне кад наставник заврши. Много би било боље решење да се суботом то ради - два часа српског, два часа математике", сматра Антић.

Како објашњава, и у школама треба да се припремна настава организује у мањим групама, а не у групи од 30 ученика, јер су мање групе ефикасније. Зато се родитељи одлучују да плате приватне часове, али Антић напомиње да то не значи да ће дете имати бољи резултат на завршном испиту, јер ако није учило на време кроз четири године тешко ће сво градиво савладати за 40 часова.

Заменица директора ОШ "Гаврило Принцип" Александра Грујић Јанкулоски каже да ова школа већ годинама организује припремну наставу за ученике.

"Сви ученици су на припремама након наставе, с обзиром на то да ми радимо у једној смени. Након наставе, све од седмог часа надаље су припреме за полагање завршног испита. Обавезан фонд је 10 часова по предмету, који се углавном реализује непосредно пред полагање завршног испита. Међутим, наставници раде више, значи отприлике своди се на неких 36 часова", каже Грујић Јанкулоски.

Она каже да се ученици опредељују да ли желе или не да долазе на припремну наставу, али да школа утиче да то ипак буде обавезно.

" У свакој генерацији има деце и родитеља који се одлучују за приватне часове и то је постала мода и тренд. Савет деци је да немају трему, да буду опуштени. Они који су учили редовно све то знају, само треба да обнове и да се све слегне до јуна", истиче Грујић Јанкулоски.

Родитељи додају да у школама има припремне наставе и да се углавном по предмету организује по 15 часова, који су распоређени од фебруара до јуна.

За један предмет, то јест за двочас, у појединим приватним школама потребно је издвојити од 1.250 динара, за два предмета је цена по двочасу 1.125. док је за три предмета цена двочаса 1.025 динара.

Фонд часова за сваки предмет појединачно је 40, а уколико се дете припрема само из једног предмета цена је од 20.000 динара, за два 45.000, а за три предмета од 60.000 динара. У појединим школама припрема кошта и више од 100.000 динара.

Приватне школе организују наставу у мањим групама, од два до три полазника, а ако се час организује један на један, онда су цене више.

Приватне школе дају могућност и плаћања на рате, а када се плати целокупан износ родитељи могу добити и попуст, који је од 10 до 20 одсто, док поједине школе у цену пакета урачунају и збирке за припремну наставу.

Поред приватних школа, којих у Србији има готово у сваком граду, осмаци и преко огласа могу да дођу до наставника за припремну наставу, а цене часова, то јест једног часа од 45 минута су од 1.200 динара па навише.

На сајту Министарства просвете постоји Е- вежбаоница на којој има 4.200 задатака који могу да помогну ученицима да се припреме за полагање мале матуре. Задаци обухватају седам предмета - српски језик или матерњи језик, математика, физика, хемија, биологија, географија и историја, а распоређени су према тежини на три нивоа - основни, средњи и напредни.

image