Србија и Балкан

Спајић и О'Брајен о проруским кадровима: Скренућемо пажњу Влади Црне Горе

Уверио сам се у посвећеност Црне Горе европском путу, нагласио је О'Брајен
Спајић и О'Брајен о проруским кадровима: Скренућемо пажњу Влади Црне Горе© R.R./ATAImages

Помоћник државног секретара САД за европска и евроазијска питања Џејмс О'Брајен рекао је да је Црна Гора "јак НАТО партнер" и поручио да са актуелном владом постоји шанса да се крене у дубљу европску и трансатлантску интеграцију.

О'Брајен и премијер Црне Горе Милојко Спајић састали су се у Подгорици, након чега су се обратили медијима, преноси Радио Слободна Европа.

Амерички званичник се пре тога састао са врховним и специјалним државним тужиоцем.

"Уверио сам се у посвећеност Црне Горе европском путу. Чињеница да тужиоци делују у пуном капацитету је велико достигнуће неколико последњих Влада. Изграђене институције ће радити у корист грађана", навео је О'Брајен.

Скупштина Црне Горе је изабрала 27. јануара Милорада Марковића за врховног државног тужиоца у пуном мандату, након пет година, током којих је ту функцију обављало више тужилаца у статусу вршиоца дужности.

Европска комисија је саопштила да је именовање врховног државног тужиоца од виталног значаја за владавину права у Црној Гори

Он је рекао да је Црна Гора припремила план од око 90 реформи, које ће Црну Гору приближити тржишту ЕУ и поручио да то прати и Вашингтон.

"За Црну Гору је ово кључни моменат када се испуњава она наша прича о Црној Гори као Сингапуру Европе", рекао је црногорски премијер.

О'Брајен је навео да Европска унија припрема пакет за Црну Гору, који би требало да смањи новчане трошкове, убрза транспорт и олакша пословној заједници.

О'Брајен о уласку проруских кадрова у Владу

Одговарајући на питање да ли мисли да је део власти у Црној Гори проруски и просрпски и како се то одражава на интегритет државе као чланице НАТО, О'Брајен је рекао да је Влада изнела неколико циљева, међу којима су европски пут, те да ће држава остати кредибилан партнер НАТО.

"Ми подржавамо те циљеве", рекао је О'Брајен и додао да би све супротно тим циљевима било контрадикторно и циљевима Владе.

"Ако буде потребе, ми ћемо скренути пажњу Влади на то", рекао је О'Брајен.

Он је истакао да су охрабрени досадашњим учинцима и да "од свих чланова Владе очекује да испуњавају тај програм".

Према коалиционом споразуму и најавама из владајуће коалиције, ускоро ће странке недавно расформираног проруског Демократског фронта преузети неколико министарстава у Спајићевој Влади.

Сједињене Државе су и раније изразиле забринутост да ће у власти бити странке и лидери који се активно противе евроатлантским вредностима.

image