Србија и Балкан

Адвокати: Црна Гора ће морати да плати одштету због замрзавања имовине странаца

Адвокат и шеф Клуба одборника коалиције ЗБЦГ истиче да већа опасност лежи у 'пуштању духа из боце', у обликовању односа у друштвеној реалности, у којој ћемо бити лишени својих основних права само због тога што се властима не свиђа наше мишљење о неком политичком питању
Адвокати: Црна Гора ће морати да плати одштету због замрзавања имовине странацаGetty © Milos Vujovic/Anadolu Agency

Адвокат и шеф Клуба одборника коалиције За будућност Црне Горе у подгоричком парламенту Митар Шушић упозорава да ће Црна Гора морати да плати одштету свим странцима којима је замрзнута имовина.

Информације из Европске уније које говоре да државе чланице озбиљно размишљају да искористе замрзнута средства Русије, да их употребе као помоћ Украјини, могу се ускоро тицати и Црне Горе која следи спољну политику ЕУ и редовно прати увођење санкција Москви, пише портал подгоричког "Дана".

Портал наводи да је према подацима Европске комисије, више од 269 милијарди евра (288,85 милијарди долара) руске имовине имобилисано у земљама Г7, ЕУ и Аустралији, од чега је 200 милијарди еура у ЕУ, углавном у Белгији.

Међу земљама које су увеле санкције али и замрзле имовину руским држављанима је и Црна Гора због чега су поднете две иницијативе пред Уставним судом који се о томе још није изјашњавао, а Шушић каже да је ова правосудна институција морала да буде ревноснија.

Уз низ критика на рачун Уставног суда, Шушић у изјави за "Дан" наводи да Устав Црне Горе експлицитно забрањује ограничење људских права по основу националне припадности, а у овом случају, каже, видимо да је основни критеријум држављанство – да је неко руски држављанин.

Шушић каже да је сваком јасно да се таквим актима не компромитује само правни систем Црне Горе већ се директно поткопавају темељи целокупне западне цивилизације, којој наводно тежимо и подсећа да низ међународних конвенција, како оних из оквира УН, тако и оних на нивоу Европе, право на приватну својину третира као фундаментално.

Адвокат истиче и да је забрањено да се због политичког убеђења било коме уводи ограничење људских права, а видимо да је у овим одлукама разлог за блокирање имовине ако неко "подржава владу" Руске Федерације или је "близак" са актерима власти у тој држави, што је заправо политички став.

"Немогуће је са становишта правног поретка и цивилизацијског опредељења овакве одлуке посматрати као адекватне, као нормалне и прихватљиве. Због сумњивог политичког циља, неко је одлучио да обесмисли и деактивира читав систем вредности на којем почива то што наводно брани, а наше слепо слеђење одлука које нам се сервирају, без да се и потрудимо да разумемо шта то заправо значи и до чега доводи, не вреди више ни коментарисати", навео је Шушић.

Шушић тврди да су последице већ настале и сигуран је да ће сви они који су били погођени овим мерама имати, пре или касније, право на одштету.

"Али то је још и мањи део проблема, то се бар да новцем надокнадити. Већа опасност лежи у 'пуштању духа из боце', у обликовању односа у друштвеној реалности, у којој ћемо од сада моћи да будемо лишени својих основних права само због тога што се властима не свиђа наше мишљење о неком политичком питању. Данас су то руски држављани и ограничење права на имовину, а сутра по истој логици и по истом праву то може бити било ко и ограничење других права, на слободу или чак на живот", наводи Шушић.

И адвокат Веселин Радуловић такође сматра да би Уставни суд Црне Горе требало брже да реагује, јер, како је истакао, постоји могућност да се држава суочи са тужбама за накнаду штете.

"Замрзавање имовине странцима у Црној Гори без одлуке суда није у складу са Уставом и Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода који гарантују право на неометано уживање имовине", навео је Радуловић за "Дан".

image