Србија и Балкан

Сарацин: Приштина и Београд морају применити Охридски споразум

Процес дијалога још није затворен, а Лајчак се, према речима немачког специјалног изасланика, труди да постигне имплементацију
Сарацин: Приштина и Београд морају применити Охридски споразум© A.K./ATAImages

Од кључног је значаја да Београд и Приштина примене Охридски споразум, поручио је специјални изасланик Немачке за Западни Балкан Мануел Сарацин који је додао, да кад је реч о процесу дијалога "прозор још није затворен".

"Мирослав Лајчак ради, има агенду и жели да постигне имплементацију Охридског споразума. А наш приступ је да га подржимо и урадимо све, да се искористи овај прозор који Лајчак сада попуњава. Он је веома активан и то је наш приступ. Чини ми се да нема смисла превише размишљати о томе шта ће уследити. Ми смо за Охрид и желимо да обе стране унапреде имплементацију и мислим да је то кључно", рекао је Сарацин у разговору за "Дојче Веле".

Сарацин је коментарисао и има ли "позитивних вести" после одвојених састанака које је високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борел имао са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем и председником Србије Александром Вучићем, на маргинама Минхенске безбедносне конференције.

"О томе не бих могао да причам. Али једно се са сигурношћу може знати, да немачка влада остаје посвећена да учини све, како би се овај напредак могао овде ускоро направити", нагласио је Сарацин, а преноси "Албанијан пост".

Портпарол Европске уније Петер Стано рекао је у понедељак да ЕУ у овом тренутку не може да води нову рунду дијалога између "Косова" и Србије.

"Немамо ништа на основу чега бисмо могли да најавимо могући дијалог на високом нивоу", рекао је он, позивајући се на изјаву председника Србије Александра Вучића да ових дана очекује позив у Бриселу и да се нада решењу за забрана употребе динара на Косову и Метохији.

У међувремену, пре три дана, високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ је истакао да се трајна стабилност и мир у региону могу постићи само нормализацијом односа "Косова" и Србије.

image