Србија и Балкан

Несторовић: Нећемо у власт по сваку цену, немам амбицију да постанем министар

Бранимир Несторовић каже да је жеља њега и његових сарадника да у наредне две до три године оснују снажан покрет који ће моћи да буде учесник у некој власти
Несторовић: Нећемо у власт по сваку цену, немам амбицију да постанем министар© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs

У наредних десетак дана, до наставка конститутивне седнице Скупштине града Београда, биће познато да ли ће се покрет "Ми - глас из народа" приклонити некој од супротстављених страна или ће се ићи на нове изборе.

Проф. др Бранимир Несторовић из покрета "Ми - глас из народа" остаје на становишту да се већина чланова овог покрета неће опредељивати ни за позицију, ни за опозицију, већ да ће им нови избори, ако их буде, бити "одскочна даска" за јачање покрета.

"По неким истраживањима јавног мњења, ми смо на изборима добили више од 10 одсто, а ови избори су на политичком нивоу баш рашчистили политичку сцену. Десило се нешто што је мени тешко објашњиво - Социјалистичка партија Србије је у прилично великом паду, такозване патриотске снаге су практично ишчезле, а коалиција око Милоша Јовановића је, по мом мишљењу, издала своје бираче. Њихов програм је скоро исти као наш, али они су се определили за страну која је практично потпуно супротна њиховим ставовима. Изгледа да с једне стране постоји само Српска напредна странка и та група око њих. Затим је ту група око бивше Демократске странке, која се поделила на фракције. Сад су се ујединили, али видећемо да ли ће им поћи за руком да то и понове", рекао је Несторовић за "Политику" и истиче да они остају као трећа снага.

Према његовим речима, то показује да "народ има поверења у тај трећи пут који је између једне и друге стране, јер се њима не свиђа ни једна, ни друга политика.

"Наравно, са овима другима нећемо да разговарамо, јер нема разлога за то, али нам се не свиђа ни попустљива политика према Косову. То смо понављали сто пута. И не бих волео да је ово промоција патриотизма и само предизборна ствар, него да стварно Србија крене неким својим путем, да постане своја, а наш слоган је 'Вратимо Србију Србији'", казао је Несторовић.

Он је напоменуо да нема амбицију да постане министар, нити да покрет по сваку цену буде део власти.

"Знам да људи мисле - добро прођеш на изборима, одмах ћеш да постанеш нешто, неки министар. Немам те амбиције лично", поручио је Несторовић.

Он је навео да није идеја да одмах уђу у власт, као и да су "много мали, тек у формирању странке". Несторовић је истакао да им је жеља да у наредне две до три године оснују јак покрет који ће моћи да буде учесник у некој власти.

"Јер, када си мали и мањински партнер уз једну велику, јаку партију, она те прогута. Мислимо да је прерано да уђемо у било шта. Нама је ово успех. И као што сам рекао одмах после избора, мене не плаши неуспех. Плаши ме успех јер он носи много проблема", додао је Несторовић.

Он је навео да ће његов покрет наставити да ради, да су сада у процесу формирања општинских одбора, што је "огроман и компликован посао". Несторовић је казао и да немају довољно новца и људи, а да им је чињеница да су ушли у републичку скупштину и градски парламент "одскочна даска" да почну да формирају организацију.

"То је наша идеја. Амбиција ми је да створимо један озбиљан покрет. Поента нашег организовања јесте да спречимо да та једна групација, која сада наступа са изразито антисрпских позиција, не може да дође у позицију и освоји власт", рекао је Несторовић и напоменуо да ће они у сваком случају остати самостални.

"Наравно, подржаћемо све оно што је добро за Србију, без икаквих проблема. То уопште није спорно. Чак и ако би дошло с друге стране, мада је то мало вероватно", закључио је Несторовић.

image