Србија и Балкан

Мистерија већине у Београду: Чија су још два одборника?

Код кога су бланко оставке посланика или одборника – код њега је власт у странци, тако је деценијама функционисао парламентаризам у Србији
Мистерија већине у Београду: Чија су још два одборника?© A.H./ATAImages

Свака странка имала је "паклену фиоку" у којој су чуване бланко оставке њених посланика или одборника. Одлуком Уставног суда 2010, а касније и изменом Закона о избору народних посланика и Закона о локалним изборима власник мандата постао је појединац, а не странка.

Овај принцип одомаћио је систем прелетања у Србији, који се ових дана дешава у Београду, или макар покушај прелетања.

Српска напредна странка која је у коалицији освојила 49 мандата на изборима за Скупштину града Београда спремна је да власт формира уз Социјалистичку партију Србије која има пет мандата, али јој је за власт потребно укупно 56 мандата.

Носилац листе "Ми – Глас из народа" у Београду Александар Јерковић сам се понудио да мимо одлуке своје политичке опције преговара о уласку у власт. Нагађа се да постоје два одборника из ове политичке опције која би била спремна да буду део нове београдске власти.

Међутим, списак оних који су спремни да прелете у нову власт није коначан и наводно постоје укупно четири таква одборника. О чему је тачно реч?

Носилац листе Социјалистичке партије Србије (СПС) и кандидат те странке за градоначелника Београда Тома Фила каже за РТ Балкан да постоје четири одборника спремна да формирају власт у Београду.

"Имамо два сигурна одборника и два вероватна која су спремна да формирају уз нас власт", појашњава Фила.

Додаје да не жели да каже из којих опција су ови одборници.

Упркос томе што постоји већина за формирање власти, Фила напомиње да је сигурно да ће у Београду сигурно опет бити одржани избори.

"Ми не желимо да људи прескачу код нас, ту је образ у питању. Да је доктор Несторовић хтео са целом својом групом од шест одборника да уђе у коалицију са СНС-ом и СПС-ом, то би била друга ствар", каже Фила за РТ Балкан.

Напомиње да би оваква већина била легална, али нелегитимна.

Са друге стране, високи функционер Српске напредне странке Владимир Ђукановић каже за РТ Балкан да СНС има и више од четири одборника у Београду.

На питање из којих су политичких опција ти одборници, Ђукановић одговара да су у питању одборници коалиције "Србија против насиља" и НАДА.

Нисмо успели да добијемо одговор из коалиције НАДА на ову тврдњу Ђукановића, па остаје нејасно да ли власт заиста има потребан број одборника, али не жели да нова београдска управа буде формирана на овај начин.

Тачку на читав спор очигледно ће ставити листа "Ми – Глас из народа" којој је Александар Шапић оставио рок до 1. марта да одлучи да ли ће формирати власт уз СНС и СПС.

Представник листе "Ми-глас из народа" Драган Станојевић за РТ Балкан рекао је да овај покрет не мења став, те да не желе да улази у било какве коалиције.

"Међутим, очигледно је да су очекивали да ће на неки начин моћи да нас убеде да подржимо њихову листу, и да су нас неозбиљно схватали од самог почетка. Такође је очигледно да су обезбедили, под наводницима, ту већину, на који начин јасно је - или неком куповином или обећањима, не само од нас него и од других партија", додао је Станојевић.

Уколико Скупштина града Београда не буде конституисана до 3. марта, биће одржани нови избори. Како ствари стоје, у Београду ће се опет ићи на биралишта у термину када би требало да буду одржани редовни локални избори у 17 београдских општина, а који морају бити спроведени од 6. јуна до 26. августа.

image